Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Stor guide:

URTER

Urter har nok aroma til å omvandle enhver middelmådig rett til en smaksopplevelse. Smaken av urtene gjør det også lettere å redusere saltmengden.

I tillegg til å lukte og smake godt,
stimulerer de sansene våre.
La basilikum smaksette tomatene og koriander løfte fiskerettene.

Salvie og timian er gull å ha i grillsesongen. Tar du med deg en potte med rosmarin fra butikken, så kan den brukes i flerfoldige middagsretter.

Urter gir utvilsomt maten et løft. Men hvilke urter passer egentlig til hva?

Sjekk ut vår store urteguide:

Fines herbes, Leaf vegetable, Food, Plant, Ingredient, Houseplant
Natural landscape, Plant

Slik bruker du persille

Persille er en spenstig urt som fremhever andre smaker. Den passer utmerket i både supper, gryter og sauser. Finhakket persille kan brukes i rømmedressing, på kokte eller grillede poteter og til allslags kjøtt og fisk. Bland også persille og hvitløk i litt saltet smør.

Smak: Den glattbladete persillen er mild, men har en karakteristisk smak. Kruspersillen er noe mer aromatisk.

Hvordan brukes persille: Skyll bunten og ta av stilkene. Buketter kan brukes hele til pynt, men bør finhakkes om de skal brukes i mat. Stilkene kan brukes til kraft.

Slik bruker du gressløk

Gressløk er enkel og anvendelig, og kan brukes til mye mer enn eggerøre. Gressløk smaker deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket gressløk drysses på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter.

Smak: Gressløk har lukt og smak som vanlig løk.

Hvordan brukes gressløk: Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer. Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden.

Natural foods, Terrestrial plant, Food, Ingredient, Grass, Vegetable
Terrestrial plant, Vegetation, Evergreen

Slik bruker du dill

Dill og sjømat er som hånd i hanske. Den gir karaketer til sommerens reker, krabber og krepsehaler. Den milde anis-aktige smaken gir også en herlig aroma til frikassé og egg. Bruk den også finhakket i salater, dressinger, marinader og sauser.

Smak:  Hinter litt om anis og persille. Noe kraftig i smaken.

Hvordan brukes dill: Skyll bunten godt og finhakk de tynne bladene. Ta gjerne med stilkene. De aller tykkeste stilkene kan du fint bruke for å smakesette kraft eller sette prikken over i-en i en god fiskesuppe.

Slik bruker du basilikum

Basilikum smaker utsøkt i salater og den er nærmest obligatorisk til pastaretter. Den milde fine smaken gjør seg på pizza, og den passer godt til så og si alle tomatretter. Mange digger den for eksempel på en deilig sandwich med mozzarella, pesto og tomat.

Bladene er friske og delikate og du kan derfor fint bruke dem som pynt, eller finhakke og strø dem over til slutt. Varme gjør også at bladene blir svarte, så tilsett dem gjerne mot slutten.

Smak: aromatisk, mild og fin smak.

Hvordan brukes basilikum: Bruk bladene hele, revet eller finhakket. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Galiamelon

Galiamelonens fruktkjøtt er saftig, søtt og forfriskende. Som andre sukkermeloner, passer galia svært godt sammen med spekemat, fisk og salater.

Slik bruker du salvie

Salvie er en allsidig urt som kan brukes til både fisk, kylling og kjøtt. Noen lager til og med te av den, enten alene eller sammen med andre smaker.

Smak: Smaken er lett bitter og noe aromatisk. Den kan fort dominere for mye, så bruk den varsomt.

Hvordan brukes salvie: Kun bladene brukes. Salvie egner seg best i retter som varmebehandles, og brukes sjelden fersk. Du kan finhakke bladene eller bruke dem hele.

Terrestrial plant
Terrestrial plant

Slik bruker du sitronmelisse

Det er lett å forelske seg i duften av sitronmelisse. Disse delikate, små bladene kjenner du kanskje igjen som pynt på desserter.

Den egner seg nemlig godt til det søte; fruktsalat, syltetøy, gele og som pynt til desserter og kaker. Den kan også brukes i te. Du kan også bruke sitronmelisse i fiskeretter og i sauser.

Smak: Smaker og dufter svakt av sitron.

Hvordan brukes sitronmelisse: Bruk bladene hele eller finhakket. Bruk den aller helst fersk da den mister noe smak ved varmebehandling.

Slik bruker du rosmarin

Rosmarin gir et løft til enhver kjøttrett, kanskje spesielt lam og vilt. Bruk den i også i marinader til grillkjøttet eller i sauser og supper. Strø også finhakkede blader over pizzaen.

Smak: Søt og litt bitter smak som kan minne om kamfer.

Hvordan brukes rosmarin: Kun bladene brukes. Bruk dem hele eller finhakket. Kvister med rosmarin kan med fordel brukes til å stikke i lammestek eller fisk. Den tåler fint å koke med i matretter.

Terrestrial plant, Houseplant, Leaf, Grass

Slik bruker du estragon

Estragon passer godt i lyse supper og fiskeretter. Vi er kanskje mest kjent med smaken fra béarnaise-saus, men prøv den også på egg eller i en rømmedressing.

Smak: Lett bitter og aromatisk.

Hvordan brukes estragon: Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Stilkene bør du unngå de de kan gi en litt for skarp smak.
Slik bruker du timian

Alt blir godt med timinan. Ha den finhakket i salater, over pastaen eller i nesten hvilken som helst saus. Den er også god på pizza.    

Smak: Sterk krydret, sitronaktig smak.

Hvordan brukes timian: Både stilker og blader brukes. Den er god både fersk, men gir også god smak i varm mat.

Slik bruker du oregano

Oregano er kanskje det første vi tenker på når vi skal lage pizza. Italienerne er bruker den også hyppig i pastaretter. Den smaker veldig godt i retter som er basert på tomatsaus.

Smak: Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet.

Hvordan brukes oregano: Hele urten kan brukes, både stilk og blad. I varme retter bør den tilsettes mot slutten.

Slik bruker du koriander

Koriander har en særegen og spennende smak, og er helt uunnværlig i chutney, guacamole og salsa. De ferske korianderbladene er et spennende, eksotisk innslag i salater, på kylling og fisk - enten som hele blader eller finhakket.

Smak: Sitruslignende lukt og smak.

Hvordan brukes koriander: Bladene kan gjerne brukes hele, men du får frem mer smak om du finhakker den. Ta med hele stilken.

Koriander smaker best fersk, så tilsett den etter at varmebehandlingen er ferdig.

Leaf vegetable, Staple food, Plant, Ingredient

Slik bruker du karse

Slik bruker du karse

Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.

Smak: Karse har en pepperaktig smak.

Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.


Rips med råkrem

Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.

Du trenger:

3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips

Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.

Ta vare på smaken

Rekker du ikke bruke opp urtene dine før de blir slappe? Husk at du kan lage pesto av dem. Bruk en stavmikser og mos urtene sammen med olivenolje, parmesanost, litt salt og pinjekjerner. Har du ikke pinjekjerner så bruk gjerne cashewnøtter. Det er et billigere alternativ og smaker vel så godt. Et eller to hvitløksfedd gjør den ikke verre heller.

Da har du et nydelig underlag på sandwicher eller en perfekt smakstilsetter til en enkel pasta.


Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?