Natural foods, Nature, Plant, Font, Line, Fruit

Et fargerikt vegetarparty

— Alle kan være en kokk, erklærer familien Diallo.

På Bjølsen har familien på fire handlet inn til middag. De er opptatt av fellesskapet rundt maten, og de henter inspirasjon fra ulike hold. Denne dagen ventes grillspyd med fargerike grønnsaker, med en miks av Afrika og Asia.

– Og så skal vi lage fruktsalat til dessert, supplerer 12-åringen Sira, i det hun viser til både jordbær, vannmelon, knasende granateplekjerner og mango – der de passer perfekt sammen og fremhever hverandres sødme.

– Utseende teller, vi spiser jo med øynene også, sier programleder Caroline Johansen. Hun har fått i oppdrag å bli noen av REMA 1000s kunder hjem.

Se hvordan det gikk lenger ned

I dag er det nemlig melonsalat som står på menyen til familien Fuglaas-Hahn.

På REMA 1000 Rosenborg i Trondheim møter de Caroline Johansen, som har invitert seg selv til familiens friske melonmåltid.

Hele familien trår til på kjøkkenet når reporteren kommer på besøk. Men er det sånn hver dag?  

Se hvordan det gikk lenger ned

Melon er ofte en viktig ingrediens når familien lager mat. Den søte og saftige frukten gjør seg alene som forrett, i salat eller som tilbehør. Full av sommerens beste smaker passer den til det meste.


Sjekk lenger ned for oppskrift på melonsalaten!

Lurer du noen ganger på hva de andre kundene skal lage når de kommer hjem?

Blir det middag, dessert, smoothie eller en fruktig kake? Caroline Johansen blir med tilfeldige REMA 1000-kunder hjem for å se hva de tilbereder med det de henter med seg fra frukt- og grøntdisken.

Scroll videre for å lese oppskriftene!

Orange
Saba banana, Head, Fruit, Crescent
Natural foods, Food, Fruit, Liquid, Gesture, Apple
Natural foods, Plant, Fruit, Gesture

Scroll videre for å lese oppskriftene!

Product, Sleeve, Rectangle, Font

Sunt og digg på grillen

Se også:

I kjøleskapet bugner det av farger. Den lekne samtalen på kjøkkenet vitner om Cherifs iboende tro på at mat handler om kultur og gjestfrihet. De er opptatt av matkultur og hvordan gjestfrihet er en del av hvert måltid.

– Det som er viktig for meg er å følge min følelse; det skal ikke være komplisert å lage mat. Alle kan føle seg som en kokk, forteller Cherif, som kommer fra Senegal i Vest Afrika.

– Vi er opptatt av det skal være helhetlig, legger Nina til. Mat er helse, for kropp og sjel. Det er noe med å kunne gi tilbake, og å få. Mannen min kommer fra en kultur der man er opptatt av gleden rundt både matlagingen og fellesskapet når man spiser sammen, sier Nina før hun legger den siste oppkuttede sjampinjongen i teriyakimarinaden.

På balkongen er grillen varm og det lukter av deilig grønnsaksspyd. Den fargerike fruktsalaten er straks klar og hummusen er glatt og luftig etter en runde i blenderen.

– Når man setter på korianderen så perfekt, så blir man en ekte kokk, avrunder Ola (10).

Det er endelig klart for middag.

White rice, Staple food, Fines herbes, Ingredient, Recipe, Tableware

Blomkålris

Blomkålris er perfekt som tilbehør og et fint bidrag til halve tallerken med grønt. Blomkålen er nydelig i alle former og er ellers et perfekt tilbehør til alle type retter.

Du trenger:

1 blomkål
1 ss olivenolje el trøffelolje
1 sitronbåt
1 håndfull persilleblader
Valgfritt:
1 håndfull edamamebønner

Slik gjør du:

Fjern alle bladene på blomkålen (ta gjerne vare på disse, de kan brukes i salat eller kokes opp i suppe). Knekk blomkålbukettene av med hendene og riv de deretter på et rivjern. Alternativt kan du kjøre den i en hurtigmikser, til det ligner ris. Bland blomkålrisen med olje, saften av sitron, persilleblader og edamamebønner.

Rødbeter gir fantastisk farge og hummus er perfekt som tilbehør til mange middagsretter. Den gir en proteinrik saftighet til måltidet og kan med hell erstatte saus og dressing.

Du trenger:

1 boks kikerter (ca. 350-400 gram)
1 ss tahini
1 rødbet
½ ts salt eller Vegeta-krydder
½ ts pepper
½ lime
4 ss olivenolje
3-4 ss iskaldt vann
1 hvitløksfedd (fersk)

Slik gjør du:

Skyll kikertene godt. Skrell rødbetene og del de opp i skiver før de kokes møre. Bland deretter alle ingredienser i en blender til hummusen får en myk konsistens. Smak til med salt/Vegeta-krydder/pepper.

Rødbethummus

Fines herbes, Food, Borscht, Dishware, Ingredient, Recipe, Tableware, Soup, Cuisine, Dish

Med grønnsaksbiter på spyd har du mulighet til å leke deg med  farger og smaker, og sette sammen yndlingsgrønnsakene til hver enkelt. Spydene er supre både som middag til vegetarianere og som tilbehør til alt annet som kan grilles.

Du trenger:

1 squash
3-4 sjampinjong
½  gul paprika
½  rød paprika
½  grønn paprika
¼  ananas
2 pk. Halloumi eller 1 pk. Tofu

Slik gjør du:

Alle grønnsakene kuttes opp i terninger før de pensles med marinade. Unngå å marinere ananas, halloumi/tofu. (Halloumi kan stekes ved siden da denne kan smelte på grillspydene). Du kan pensle på mer marinade mot slutten av grillingen hvis du ønsker det.

Grillspyd med grønnsaker

Grillmarinade

En god marinade kan løfte et grillspyd med grønnsaker til nye høyder. Med denne marinaden blir grønnsakene skikkelig smaksrike.

Du trenger:

1 ss raspet ingefær/2 cm ingefær (mellomstor str)
3 ss teriyaki
3 ss soyasaus (glutenfri anbefales- mindre salt)
2 ss lønnesirup
2 fedd fersk hvitløk
3 ss olivenolje
Saft av ½ - 1 sitron

Slik gjør du:

Rasp cirka 2 cm av en mellomstor ingefær (1 stor spiseskje). Knus eller kutt opp hvitløksfeddene i små biter. Alle ingrediensene blandes godt og smakes frem til en balansert sammensetning.

Fruktsalat

Fruktsalat er en sikker vinner! Den er enkel å lage og takknemlig å servere. Fruktsalat kan lages på mange spennende måter, men familien Diallo sverger til denne.

Du trenger:

1/2 vannmelon
1 mango
1 pk. blåbær
1 pk. jordbær
1 granateple
½ ananas
½ pk. blå druer

Slik gjør du:

Kutt alle fruktene i jevne biter og bland dem sammen i en serveringsbolle. Granateplekjernene vendes i til slutt.

Det kan fort bli mye søl med granateple, men fortvil ikke. Familien Diallo har nemlig en helt egen metode:

1. Fyll en skål med vann.
2. Del granateplet i to.
3. Bank lett med en skje på skallet, mens du holder halve granateplet over vannskålen. Alle kjernene vil da falle ut og synke til bunn av skålen.

Natural foods, Food, Hand, Recipe, Fruit, Ingredient, Tableware, Gesture, Finger, Cuisine

Cookies        Personvern

Natural foods, Food, Tire, Fruit, Ingredient, Rangpur, Green, Product, Orange, Clementine

Ananassalsa

1.

Legg en flat stein, pizzastein eller støpejernsplate i kanten av bålet til den er varm.  

2.

Legg på noen kvaster rosmarin. Del appelsinene i to, og legg dem med snittflaten ned oppå urtene.

3.

La appelsinene steke til de er gode og varme. Rosmarinen og kantene på appelsinen kan godt være litt svidd.

4.

Mos fruktkjøttet lett med en skje før du strør over mariekjeks, sjokolade og litt frisk rosmarin.

5.

La appelsinene hvile mens sjokoladen smelter. Eventuelt kan du sette appelsinene på varmen igjen, med snittflaten opp slik at de får litt undervarme

6.

Spis med skje og kos deg gløgg!