Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade. Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Du tenker kanskje grillen er forbeholdt saftige biffer, pølser og annen kjøttmat? Neida! Vi viser deg hvordan du griller grønnsaker til perfeksjon. Selv frukt smaker bedre etter en runde på grillristen! Her er tipsene som hever årets grillopplevelser til et nytt nivå.

Det er absolutt ingen grunn til å begrense seg til et par paprika eller maiskolber når man fyrer opp grillen. Så godt som alle grønnsaker egner seg til en runde over åpen flamme, og det er heller ikke noe som tilsier at grønnsakene må være tilbehør – de spiller gjerne hovedrollen, og det med bravur.

Grilling får frem en herlig sødme i mange grønnsaker, som sammen med det røkte preget fra grillen gir en herlig smakskombinasjon. Både i grønnsaker som allerede har mye sødme i seg, som spisspaprika, men også i litt mer uvante vekster, som for eksempel fennikel.

Hvordan du går frem, avhenger selvfølgelig litt av hva du bestemmer deg for å grille. Men for mange grønnsaker kan en lur fremgangsmåte være å gi dem litt tid på direkte flamme først for å få litt farge og «stekeskorpe», og deretter la de bli møre på aluminiumsfolie eller bare ved å flytte de til indirekte varme. Dette bringer ut de deilige smakene i grønnsakene. Noen grønnsaker, for eksempel rotgrønnsaker, trenger lav varme og litt tid for virkelig å nå sitt fulle potensiale.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

En teknikk fra grilling av kjøtt som man kan overføre til grilling av grønnsaker, og da spesielt rotgrønnsaker, er såkalt reverse sear. Det betyr at man damper eller kjører grønnsakene i sous vide først, og kun tar de på grillen noen øyeblikk. Da får du herlig møre grønnsaker, med «fartsstripene» fra grillen og litt stekeskorpe.

Pass imidlertid på at du har varm nok grill – mange setter i gang før grillen er klar, og da blir resultatet deretter. Som enkelte kokker sier, satt på spissen: Dersom du kan legge noe på grillen uten at du umiddelbart angrer, har du gjort det feil. Så varmt skal det altså være. Bare sørg for å ha noe å legge grønnsakene eller frukten på, lett tilgjengelig.

Fast food, Brochette, Ingredient, Recipe, Dish, Cuisine, Garnish, Cooking, Shashlik

En flott måte å kombinere forskjellige typer grønnsaker, er å lage grillspyd. Tre biter av spisspaprika, løk, sopp, squash, maiskolber, fennikel og hva du enn måtte ønske, på et spidd. Husk å tenke litt over hva som trenger mest tid får å bli ferdiggrillet, og tilpass størrelsen på bitene etter dette.

Natural foods, Rectangle, Fruit, Plant, Font, Liquid, Handwriting

Kan du smake frukten?

Vi inviterte 5 i frukdisken til en liten blindtest. Tror du de gjennkjenner smaken?

Det er som sagt ikke bare grønnsaker som egner seg på grillen. Frukt fungerer også ypperlig over flammene, men da gjerne mer som tilbehør enn hovedrett. Du kan for eksempel grille halve ananas med chili og lime, skiver av melon, eller halve fersken. Igjen er det smak og behag som avgjør, og man kan ha veldig mye gøy med å prøve seg frem!

Som i all matlaging, vil noen flak havsalt bidra til å løfte smakene. Det gjelder uansett om du griller grønnsaker eller søte frukter. En smakssalt olje, for eksempel med rosmarin og hvitløk, skader heller ikke – i hvert fall når det kommer til grønnsakene. Men, mange grønnsaker står også veldig støtt på egne ben, og trenger ikke noe smakshjelp.

Familien Eskeland serverer vannmelon med fetaost.

Sjekk oppskriften

Helt til slutt:

Det var slett ikke meningen å snakke ned maiskolben som grillmat! Maiskolbe er en absolutt klassiker på grillen, og det er ikke uten grunn.

Dette smaker rett og slett sommer! Grill maiskolbene til de har fått ønsket farge, flytt dem så til indirekte varme. Det er nå magien skjer: Dersom du vi ha den klassiske, rene maiskolbesmaken pensler du bare kolbene med litt smør, og legger lokket på grillen. Men, du kan også smaksette smøret med det du måtte ønske – hvitløk, lime, chili, røkt paprikapulver – kun smaken og fantasien setter grenser.

Maiskolbe på grillen smaker rett og slett sommer!

Cookies        Personvern