Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Grønt skifte for grønne folk

Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Det skjer noe med matvanene våre. Stadig flere nordmenn blir mer bevisste på hva de spiser, hvor maten kommer fra og hva den inneholder.

Og midt inne i det grønne skiftet, finner vi en familie som dyrker og lager helt grønne produkter, uten tilsetningsstoffer.

Møt Grønne Folk. Vi tok turen til Frosta for å se hva hemmeligheten deres er, på nært hold.

Frosta, sier du? Denne idylliske kommunen ligger på en halvøy sentralt i Trondheimsfjorden, litt nord for bartebyen. Her har jordbruk og gårdsdrift gått i arv i generasjoner. Og med meget gunstige vekstforhold og næringsrikt jordsmonn er det ikke overraskende at råvarene blir gode. Faktisk dyrker bøndene her ute hele 70 forskjellige typer grønnsaker og urter!

Frosta, sier du? Denne idylliske kommunen ligger på en halvøy sentralt i Trondheimsfjorden, litt nord for Trondheim. Her har jordbruk og gårdsdrift gått i arv i generasjoner. Og med meget gunstige vekstforhold og næringsrikt jordsmonn er det ikke overraskende at råvarene blir gode. Faktisk dyrker bøndene her ute hele 70 forskjellige typer grønnsaker, poteter og urter!

På folkemunne blant frostinger sies det at Frosta er stedet der maten fra jorda smaker aller best.

Grønne familieverdier 

Gården og gartneriet drives av Ragnhild og Jonas. Sammen med kokk og daglig leder Bjørnar er de nøkkelpersonene i produksjonen av produktene de lager for REMA. Bjørnar har vært med fra starten etter at han meldte overgang fra et av Trondheims beste kokkelag.

Men, det var Ragnhild som fikk den grønne idéen om å gjøre noe for å bekjempe matsvinn, tilbake i 2015.

– Det kjørte en traktor forbi, med hengeren full av løk som skulle på dynga. Da tenkte jeg “nå er det nok!” forteller hun engasjert.

Og hun lot ikke tanken slippe. Ved kjøkkenbordet hjemme på gården, begynte en forretningsplan å spire i det små.

At Ragnhild brenner for grønne råvarer er tydelig.

– Verden har behov for sunn mat. Da kan ikke vi se på at lass på lass med gode, næringsrike grønnsaker går til spille. Vi må gjøre noe!

Staple food, Natural foods, Tableware, Ingredient, Cuisine, Dish, Wood, Recipe

Vegetarmat til REMA-folket

I REMA er vi ekstremt opptatt av kvalitet. Og med Grønne Folks evige fokus på råvarer fra øverste hylle, har samarbeidet oss imellom blitt en perfekt match. Men alle forhold må begynne et sted, og for Grønne Folk var den første oppgaven å lage hummus til noen lokale REMA-butikker.
Jonas forteller:

– Det fantes verken vegetarproduksjon, prosessutstyr eller kompetanse tilgjengelig i Norge.

Er man tidlig ute, må man gå i bresjen. For selv om et grønt skifte med større fokus på kjøttfrie måltider var en begynnende trend, krever det mot å sette utfor bakken som førstemann.

– Legg til at Grønne Folk hadde tilnærmet null kunnskaper om alt fra markedsføring til pakningsdesign. Derfor måtte absolutt alt læres fra grunnen av, forteller Jonas.

Vi i REMA er stolte av å kunne si at vi selger Grønne Folk-produktene. Fra ferdige retter som Thaigryte, Chili sin Carne, Kikertcurry og Bolognese, til rødbet- og selleriburger, falafel og hummus. Merk deg at utvalget kan variere fra butikk til butikk.  

Bak hver eneste rett står kokken Bjørnar stolt over grytene. Hver eneste gryte er unik, for her må alt smakes på og balanseres – hver eneste gang. Oppskriften justeres og tilpasses dagens råvarer. Det sier seg selv mener, Bjørnar:

– Alle vet jo at en gulrot som har vokst ytterst på Neset i sandjord, er annerledes enn gulroten som har vokst midt på bygda i leirjord. Eller hva?

Han ler godt. Men så kommer han på én ting til.

– Denne smaksfesten fortjener de ferske urtene våre litt ekstra skryt for sin innsats!

Han peker med hele hånda og armen ut gjennom vinduet.

– De vokser i drivhuset på gården, nøyaktig 217 skritt unna produksjonskjøkkenet. I drivhuset kan vi velge og vrake blant minst 40 ulike sorter urter. Og i tilfelle det skulle være noen tvil: Ferske grønnsaker, urter og litt krydder blir nam-nam!     

Apron, Sleeve, Food
People in nature, Natural foods, Leaf vegetable, Sky, Cloud, Food, Plant, Green, Agriculture
Denne smaksfesten fortjener de ferske urtene våre litt ekstra skryt for sin innsats!

Cookies        Personvern