Klementin
søt, saftig og sunn sitrus
Det går mot kaldere tider. Sakte, men sikkert smyger julestemningen seg inn i våre butikker over hele landet.
Det er velkjent at vi nordmenn elsker klementiner til jul. Men hvordan startet denne tradisjonen?


Synkrone sesonger
Julesesongen er synonymt med klementiner av høy kvalitet, med tykt og flott skall som nærmest ramler av den saftige frukten når man skreller dem. Grunnen til at appelsinens søte lillesøster har blitt den store julefavoritten vår her oppe i nord, er enkel. Samtidig som vi nordboere starter juleforberedelsene, avsluttes nemlig solmodningen av sommersesongens klementiner i sydligere strøk.
Da klementinen kom til Norge på starten av 60-tallet, var det Spania som i all hovedsak sto for eksporten til Norge. Dermed ble den norske klementinsesongen sterkt sammenfallende med den spanske høstingen. I dag har både transport og oppbevaring blitt bedre, samtidig som våre dyktige og kvalitetsbevisste innkjøpere bestiller klementiner fra land som Marokko, Sør-Afrika og Peru, i tillegg til Spania. Dermed får du nå til dags like gode klementiner med gammeldags “julekvalitet” nesten hele året, med høysesong fra oktober til mars.
Se oppskrift:
Rødkålsalat med klementin
Visste du at?
Klementinsorten vi spiser mest av i Norge heter Clemenules.

Visste du at?
Klementiner er steinfrie. Hvis du finner steiner i klementinen betyr det at treet den vokste på har stått nært andre sitrustrær og blitt naturlig pollinert fra naboplantasjer med andre sitrussorter eller av bier.
Ikke bare én av fem om dagen
En perfekt og moden klementin er deilig og forfriskende om man spiser den alene, som det sunne mellommåltidet den er. Klementiner er proppfulle av C-vitaminer som gir immunforsvaret en boost. I tillegg bidrar den med kalium, magnesium, fosfor, folsyrer og vitamin A og E.
Men det ikke alle er like klar over, er at den også inneholder masse kostfiber som hjelper fordøyelsen, mens den også hjelper til med opptaket av jern fra andre matvarer.
Klementinene passer også godt i matlaging. Salater får et friskt og søtt preg, mens den i både marmelade og ferskpresset juice er et spennende alternativ til appelsin. Eller hva med å la den erstatte mango, i en spicy salsa til tacoen eller dyp chutney til indisk?
Sjekk ut oppskriften på klementinsalat for inspirasjon.

Oppskrift:
Klementinsalat med kanel-iskrem
God klementin og god jul fra alle oss i REMA 1000!
Visste du at?
Klementiner oppbevares best mellom 0 og 4 grader.
Galiamelon
Galiamelonens fruktkjøtt er saftig, søtt og forfriskende. Som andre sukkermeloner, passer galia svært godt sammen med spekemat, fisk og salater.

Norske
fruktvaner
Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner

Slik bruker du karse
Slik bruker du karse
Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.
Smak: Karse har en pepperaktig smak.
Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.
Rips med råkrem
Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.
Du trenger:
3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips
Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.
Påskeappelsin med sjokolade
Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette
Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.
Rydd plass til grønnsakene på grillen
Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.