Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Kok din egen kraft

Få superkrefter på kjøkkenet

Å koke kraft kan høres komplisert ut, men sannheten er at det er veldig enkelt. Med bittelitt planlegging er det noe alle kan få til!

Food, Tableware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Condiment

Hever smaken

Det er mange gode grunner til å koke sin egen kraft. Ikke bare får du brukt hele dyret og grønnsaksrestene bakerst i kjøleskapet, men du du får et fantastisk utgangspunkt for å lage deilige gryter, supper og sauser.

Å bytte ut buljongterningen med hjemmelaget kraft, gjør nemlig underverker for smaken.

En god kraft er basen i mange supper, som for eksempel denne italienske klassikeren:

Bruk opp restene

Du kan koke kraft av bein og avskjær fra storfe, lam, vilt, fugl, fisk og skalldyr, eller kun på grønnsaker. Grønnsakene i en kraft er ofte gulrot, sellerirot, purre og løk, men her kan du variere med det du har liggende i kjøleskapet.

Har du for eksempel en halv selleristang, en pastinakk- eller kålrotbit, eller forskjellige løkrester på lur? Alt går i kraften!

Enkel oppskrift på grønnsakskraft:

2 løk
3 gulrøtter
3 stangselleri
1 bit sellerirot
0,5 purreløk
1 laubærblad
10 sorte pepperkorn
1 kvast med timian
2 liter vann

Kutt grønnsakene i grove biter, fyll opp med vann, og la det småkoke i 1-2 timer før du siler av og har på glass. Se nøyere beskrivelse nederst i saken.

Urter

For å sette  smak på kraften, kan du bruke forskjellige urter og krydder, som for eksempel timian, rosmarin, laubærblad og hele pepperkorn.

Det er også mange som bruker persillestilker eller de grønne bladene fra en selleristang.

Fines herbes, Leaf vegetable, Plant, Ingredient, Grass
Food, Ingredient, Wood, Cuisine

Tips! Hvis du ønsker et asiatisk preg på kraften, kan du tilsette chili og ingefær.

1. Fyll opp med vann

Du legger grønnsaker/skrog/kraftbein/avskjær i en stor gryte sammen med urter og krydder, og fyller på med kaldt vann så det dekker.

Du trenger ikke å skrelle grønnsakene først, men ta gjerne bort det ytterste skallet på løken.

2. Kok opp og la det trekke lenge

Når alt er samlet i gryta, koker du sakte opp, og lar det hele simre på lav varme under lokk i et par-tre timer. Hvis du kun bruker grønnsaker, trenger den ikke trekke fullt så lenge.

Du kan ha oppi salt nå, men mange foretrekker å vente med å salte til kraften skal brukes. Da får du større kontroll på saltnivået

3. Skum av og sil

Hvis det danner seg mye skum på toppen, kan du ta bort dette med en skje. Når kraften er ferdig trukket, siler du den og kaster grønnsakene/kjøttrestene.

Noen foretrekker å sile kraften gjennom et tøystykke for å få den helt klar, men en sil holder for de fleste.

4. Redusering

Hvis du har vil ha en mer intens kraft kan du ha den avsilte kraften over i gryta igjen, og la den koke inn før du har den over på passende glass eller bokser. Dette kan være lurt hvis du har dårlig plass i fryseren. La kraften putre rolig i noen timer til, og den vil bare bli mer og mer kraftig på smaken.

Hvis du sitter igjen med en veldig redusert kraft, må du blande ut med mer vann når du skal bruke den senere. Her gjelder det å smake seg frem!

Staple food, Fines herbes, Tableware, Plate, Recipe, Ingredient, Rice

Kraft er uunnværlig i en risotto.
Prøv denne med asparges:

5. Hell kraften over i passende oppbevaring

Den ferdige kraften holder seg fint i noen dager i kjøleskapet, og lenge i fryseren. Ha den på mindre glass, eller frys den ned i isbitform eller poser.

Husk å ikke fyll glasset helt til randen, siden kraften utvider seg noe når den fryser!

Tips!
Frys kraften i passende isterninger som du hiver rett i gryta.

Planleggingstips:

1.

Samle opp grønnsaksrester og avskjær i en plastpose i fryseren.

2.

Sett av en kveld hvor du uansett hadde tenkt å være hjemme. Kraften passer seg selv mens du leser en bok, bare slapper av, eller gjør husvasken.

3.

Spar på tomme syltetøyglass o.l til oppbevaring av ferdig kraft.

4.

Samle kyllingskrog e.l  i fryseren til en dag det passer å koke kraft. Jo mer du har spart opp, desto mer kan du lage om gangen.

Natural foods, Rectangle, Fruit, Plant, Font, Liquid, Handwriting

Norske
fruktvaner

Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner


Leaf vegetable, Staple food, Plant, Ingredient

Slik bruker du karse

Slik bruker du karse

Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.

Smak: Karse har en pepperaktig smak.

Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.


Rips med råkrem

Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.

Du trenger:

3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips

Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.

Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?