Kok din egen kraft
Få superkrefter på kjøkkenet
Å koke kraft kan høres komplisert ut, men sannheten er at det er veldig enkelt. Med bittelitt planlegging er det noe alle kan få til!

Hever smaken
Det er mange gode grunner til å koke sin egen kraft. Ikke bare får du brukt hele dyret og grønnsaksrestene bakerst i kjøleskapet, men du du får et fantastisk utgangspunkt for å lage deilige gryter, supper og sauser.
Å bytte ut buljongterningen med hjemmelaget kraft, gjør nemlig underverker for smaken.
En god kraft er basen i mange supper, som for eksempel denne italienske klassikeren:
Bruk opp restene
Du kan koke kraft av bein og avskjær fra storfe, lam, vilt, fugl, fisk og skalldyr, eller kun på grønnsaker. Grønnsakene i en kraft er ofte gulrot, sellerirot, purre og løk, men her kan du variere med det du har liggende i kjøleskapet.
Har du for eksempel en halv selleristang, en pastinakk- eller kålrotbit, eller forskjellige løkrester på lur? Alt går i kraften!

Enkel oppskrift på grønnsakskraft:
2 løk
3 gulrøtter
3 stangselleri
1 bit sellerirot
0,5 purreløk
1 laubærblad
10 sorte pepperkorn
1 kvast med timian
2 liter vann
Kutt grønnsakene i grove biter, fyll opp med vann, og la det småkoke i 1-2 timer før du siler av og har på glass. Se nøyere beskrivelse nederst i saken.
Urter
For å sette smak på kraften, kan du bruke forskjellige urter og krydder, som for eksempel timian, rosmarin, laubærblad og hele pepperkorn.
Det er også mange som bruker persillestilker eller de grønne bladene fra en selleristang.


Tips! Hvis du ønsker et asiatisk preg på kraften, kan du tilsette chili og ingefær.
1. Fyll opp med vann
Du legger grønnsaker/skrog/kraftbein/avskjær i en stor gryte sammen med urter og krydder, og fyller på med kaldt vann så det dekker.
Du trenger ikke å skrelle grønnsakene først, men ta gjerne bort det ytterste skallet på løken.
2. Kok opp og la det trekke lenge
Når alt er samlet i gryta, koker du sakte opp, og lar det hele simre på lav varme under lokk i et par-tre timer. Hvis du kun bruker grønnsaker, trenger den ikke trekke fullt så lenge.
Du kan ha oppi salt nå, men mange foretrekker å vente med å salte til kraften skal brukes. Da får du større kontroll på saltnivået
3. Skum av og sil
Hvis det danner seg mye skum på toppen, kan du ta bort dette med en skje. Når kraften er ferdig trukket, siler du den og kaster grønnsakene/kjøttrestene.
Noen foretrekker å sile kraften gjennom et tøystykke for å få den helt klar, men en sil holder for de fleste.
4. Redusering
Hvis du har vil ha en mer intens kraft kan du ha den avsilte kraften over i gryta igjen, og la den koke inn før du har den over på passende glass eller bokser. Dette kan være lurt hvis du har dårlig plass i fryseren. La kraften putre rolig i noen timer til, og den vil bare bli mer og mer kraftig på smaken.
Hvis du sitter igjen med en veldig redusert kraft, må du blande ut med mer vann når du skal bruke den senere. Her gjelder det å smake seg frem!

Kraft er uunnværlig i en risotto.
Prøv denne med asparges:
5. Hell kraften over i passende oppbevaring
Den ferdige kraften holder seg fint i noen dager i kjøleskapet, og lenge i fryseren. Ha den på mindre glass, eller frys den ned i isbitform eller poser.
Husk å ikke fyll glasset helt til randen, siden kraften utvider seg noe når den fryser!
Tips!
Frys kraften i passende isterninger som du hiver rett i gryta.
Planleggingstips:
1.
Samle opp grønnsaksrester og avskjær i en plastpose i fryseren.
2.
Sett av en kveld hvor du uansett hadde tenkt å være hjemme. Kraften passer seg selv mens du leser en bok, bare slapper av, eller gjør husvasken.
3.
Spar på tomme syltetøyglass o.l til oppbevaring av ferdig kraft.
4.
Samle kyllingskrog e.l i fryseren til en dag det passer å koke kraft. Jo mer du har spart opp, desto mer kan du lage om gangen.

Norske
fruktvaner
Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner

Slik bruker du karse
Slik bruker du karse
Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.
Smak: Karse har en pepperaktig smak.
Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.
Rips med råkrem
Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.
Du trenger:
3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips
Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.
Påskeappelsin med sjokolade
Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette
Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.
Rydd plass til grønnsakene på grillen
Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.