Norske epler i sesong
På vei innover Norges lengste fjord ligger Nornes gård og blomstrer.
Høsten blir en travel tid for eplebonde Cecilie og familien fra Sogn.
Høsten blir en travel tid for eplebonde Cecilie og familien fra Sogn.
En liten kjøretur unna Sogndal ligger Nornes gård, idyllisk plassert mellom fjord, fjell og epleranker. Gården har vært i familien i over hundre år, og alltid vært brukt til fruktproduksjon. Nordmenn har dyrket frukt i flere hundre år, og en av de lengstlevende eplesortene, Gravenstein, har en helt spesiell rolle i eplebygda i vestlandsfylket.

– Gravenstein ble utviklet på 1600-tallet, og har faktisk en gate oppkalt etter seg midt i Sogndal sentrum, sier eplebonde Cecilie Nornes.
De siste årene har familien Nornes brukt tiden til å fornye hagen ved å plante helt nye trær. De er snart oppe i full produksjon igjen, og ved høsting bidrar hele familien på gården.



I SOGN: Eplebonde Cecilie Nornes har fått besøk av stjernekokken Bent Stiansen.
Sammen med Rema 1000 og stjernekokken Bent Stiansen har bonden Cecilie bidratt med tips og råd til smakfulle matretter med eplet som utgangspunkt.
– Disse eplene er kjempegode, enten du eter frukten som den er, eller om du bruker den som ingrediens. Du kan lage saft, marmelader, kaker og frokoster. Det er kun fantasien som setter grensen, forteller Nornes.
Selv om man i utgangspunktet kan bruke de eplene man vil til de ulike rettene, er det noen ting du bør vite.
– Jo tidligere etter høsting du spiser eplene, desto syrligere er de. Mitt tips er å spise dem så tidlig som mulig, men prøv ulike sorter på ulike tider og finn din egen favoritt, fortsetter hun.
– Alle må bidra i høstingsprosessen. Vi produserer nesten 40 tonn epler i tillegg til plommer og pærer, sier Nornes.
Norske ganer for norske epler
Eplene fra Nornes gård bruker bare noen få timer fra de høstes til de ligger trygt på kjøl. Sortene hun leverer er Summered, Rød Aroma og Gravenstein. Norske bønder er underlagt strenge restriksjoner for bruk av kjemikalier, slik at du som eplespiser kan være sikre på at eplene er trygge, saftige og sunne.
– Det er flott at vi spise de eksotiske fruktene vi kan produsere i Norge. De har reist kort, og har best smak, sier hun.
Epler egner seg godt i fruktsalater!

Før var eplet en luksusvare, mens det i nyere tid har blitt et standard tilbehør i deilige desserter samtidig som det er en utrolig praktisk frukt å nyte som mellommåltid. I tillegg er det faktisk slik at vi nordmenn biologisk sett er mer glad i norske epler.
– Norske ganer liker smaksutviklingen som er et resultat av vårt nordiske klima. Vi får syrlige, sprø og faste epler, som utover høsten etter hvert blir mer sødmefylte og møte, ettersom sortene utvikler ulik smak utover i sesongen, sier bonden.
En liten kjøretur unna Sogndal ligger Nornes gård, idyllisk plassert mellom fjord, fjell og epleranker. Gården har vært i familien i over hundre år, og alltid vært brukt til fruktproduksjon. Nordmenn har dyrket frukt i flere hundre år, og en av de lengstlevende eplesortene, Gravenstein, har en helt spesiell rolle i eplebygda i vestlandsfylket.
– Gravenstein ble utviklet på 1600-tallet, og har faktisk en gate oppkalt etter seg midt i Sogndal sentrum, sier eplebonde Cecilie Nornes.
De siste årene har familien Nornes brukt tiden til å fornye hagen ved å plante helt nye trær. De er snart oppe i full produksjon igjen, og ved høsting bidrar hele familien på gården.
– Alle må bidra i høstingsprosessen. Vi produserer nesten 40 tonn epler i tillegg til plommer og pærer, sier Nornes.
Alle fortjener gode råvarer
Sammen med Rema 1000 og stjernekokken Bent Stiansen har bonden Cecilie bidratt med tips og råd til smakfulle matretter med eplet som utgangspunkt.
– Alle fortjener gode råvarer. Disse eplene er kjempegode, enten du eter frukten som den er, eller om du bruker den som ingrediens. Du kan lage saft, marmelader, kaker og frokoster. Det er kun fantasien som setter grensen, forteller Nornes.
Selv om man i utgangspunktet kan bruke de eplene man vil til de ulike rettene, er det noen ting du bør vite.
– Jo tidligere etter høsting du spiser eplene, desto syrligere er de. Mitt tips er å spise dem så tidlig som mulig, men prøv ulike sorter på ulike tider og finn din egen favoritt, fortsetter hun.
Eplene fra Nornes gård bruker bare noen få timer fra de høstes til de ligger trygt på kjøl. Sortene hun leverer er Summered, Rød Aroma og Gravenstein. Norske bønder er underlagt strenge restriksjoner for bruk av kjemikalier, slik at du som eplespiser kan være sikre på at eplene er trygge, saftige og sunne.
– Det er flott at vi spise de eksotiske fruktene vi kan produsere i Norge. De har reist kort, og har best smak, sier hun.
Før var eplet en luksusvare, mens det i nyere tid har blitt et standard tilbehør i deilige desserter samtidig som det er en utrolig praktisk frukt å nyte som mellommåltid. I tillegg er det faktisk slik at vi nordmenn biologisk sett er mer glad i norske epler.
– Norske ganer liker smaksutviklingen som er et resultat av vårt nordiske klima. Vi får syrlige, sprø og faste epler, som utover høsten etter hvert blir mer sødmefylte og møte, ettersom sortene utvikler ulik smak utover i sesongen, sier bonden.
Norske ganer for norske epler
Lag mesterkokk Bent Stiansens raske, enkle og velsmakende epledessert med mandler
Trinn 1
Finn frem 4 glass som rommer minimum 2 dl. Smuldre sukkerbrød i en bolle og bland med eplemost og kanel til en bløt deig.
Trinn 2
Legg det bløte sukkerbrødet i bunnen av glasset. Riv eple på det grove rivjernet og fordel over sukkerbrødet.
Trinn 3
Stivpisk seterrømme eller Créme Fraîche med sukker og bland med vaniljeyoghurt. Legg yoghurtkremen på de revne eplene og dryss med de ristede mandlene.
Nyt!


Du trenger:
0,25pk Sukkerbrød
1,25dl Eplemost
1ts Kanel, malt
2 stk Epler (Gravenstein eller Rød Aroma)
1 dl Seterrømme eller Créme Fraîche
1 ss Sukker
1 stk Go’ Morgen vaniljeyoghurt med ristede mandler