Gjør gårdagens rester til dagens festlunsj
TIPS FRA KAREN / FATTIG STUDENT
Livet som fattig student gjorde Karen Elene Thorsen til en ekspert på å spare penger på mat.
Gjennom Instagramkontoen @fattig.student inspirerer hun over 200 000 følgere til å spise billigere og sunnere.
Under studiene i markedsføring i Bergen, deretter livsstilsendring og folkehelse i Oslo, var fokuset å leve så billig som mulig. Karen tok dermed grep om matbudsjettet. Tipsene delte hun på Instagram og hun fikk kjapt en stor følgerskare.
– I dag har jeg mange baller i luften, sier Karen og legger til at studentlivet var en spesiell tid.
Nå jobber hun som influenser på fulltid, har gitt ut to bøker og nylig gründet appen “Sulten”.
Å inspirere folk til å spise både sunt og rimelig er en rød tråd i alle prosjektene hennes. Dermed er Karen også veldig opptatt av å redusere matsvinn. Hennes erfaring er at det er mye penger å spare ved å slutte å kaste mat. Så hvorfor ikke gjøre om restene til en deilig nistepakke?


– Ikke kast penger
Manglende inspirasjon til matpakken er et kjent problem for liten og stor. Resultatet er ofte en kjedelig matpakke du ikke gleder deg til å åpne. Men det skal ikke så mye til for å gjøre matpakken litt mer spennende, ifølge Karen.
– Det beste og enkleste tipset er å bruke gårsdagens middag i dagens lunsjboks. Da kan du lage en god og næringsrik lunsj uten at det trenger å være mye jobb. Du kan enkelt lage en festlunsj i forhold til den tørre brødskiva – og nesten alt kan tas med, sier hun.
– Det er mye penger å spare på å slutte å kaste mat. Hvis du snur om på den uvanen, kan du heller bruke pengene på sunnere alternativer og bedre råvarer.
Her er Karens matpakketips;
- Kokte du opp litt for mye pasta til middag dagen før, så kan du lage pastasalat til lunsj dagen etter med bruk av restepasta, litt oppkuttede grønnsaker og skinkepålegg.
- Har du tacorester smaker dette alltid godt til lunsj - enten som en tacosalat eller i en burrito.
- For å holde brødskivene ferskest mulig, kan det lønne seg å holde brød, kjøttpålegg og for eksempel agurk separat, for så å dandere brødskiva rett før den skal spises.
- For å unngå svett gulost, kan du legge oppkuttet brød i fryseren, og ta opp det du trenger om morgenen. Legg gulost på den fryste brødskiva. Et par timer senere, når det er tid for lunsjpause, er brødskivene ferdig tint og har samtidig fungert som kjøleelement for osten. Slik holder den seg kjølig i mellomtiden.
- Er barna lei av brødskiver i matpakka? Lag kjøleskapsgrøt! Lag en helt enkel oppskrift eller en med kakao, frukt eller bær. Putt ingrediensene i et vasket syltetøyglass i kjøleskapet over natta, og ta den med i skolesekken dagen etter. Kanskje det beste av alt er at kjøleskapsgrøten lages kvelden før, så sparer dere litt ekstra tid om morgenen.


Planlegg matpakka
Karen erfarer at det er mange som syns det er vanskelig å få hele familien til å få i seg fem om dagen. Hun anbefaler derfor å alltid kjøpe inn én grønnsak og én frukt i starten av uka, som skal tas med i matpakka — både til liten og stor.
– Frukten og grønnsaken kan byttes ut ukentlig. Her kan det også være smart å tenke på hva slags grønnsaker du kanskje kommer til å handle inn, og ha igjen etter middagene. Kanskje du har kjøpt inn en pakke med gulrøtter for så å bare bruke 2-3 stykker. Hva med å kutte opp resten av gulrotpakken og ta med i matpakka til alle?
På sin Instagramkonto lager matinfluenseren sammensatte ukemenyer der målet er at alle ingrediensene som kjøpes inn også skal bli brukt opp. På denne måten kan man både spare penger og redusere matsvinn.
– Sulten er en oppskriftsapp som hjelper deg å redusere eget matsvinn gjennom smarte funksjoner og algoritmer. Du kan skrive inn ingredienser du har i eget kjøleskap, for eksempel «agurk», «løk» og «kjøttdeig», deretter vil oppskrifter som inneholder de valgte ingrediensene dukke opp.
Hittil har 166 000 lastet ned appen.
– Den gjør det enkelt for de fleste å lage god og sunn middag, som også er snill med lommeboken og miljøet. Appen gir tilgang på ukemenyer og matlagingstips til en billig penge.


Fast dag på kjøkkenet
25-åringen fra Flekkefjord opplever seg heldig som alltid har fått lov til å prøve seg på kjøkkenet. Under oppveksten har søskenflokken på fem hatt hver sin dag på kjøkkenet.
– Mamma drev egen butikk og pappa hadde reisejobb, så for å få hverdagen til å gå rundt, fikk vi alle én dag i uka der vi stod for middagslagingen. Da fikk alle i seg litt mat før de skulle videre på fotball- og håndballtreninger. På den måten lærte jeg å lage mat. Det var jeg veldig takknemlig for da jeg flyttet hjemmefra.