Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Unngå å bli ranet i «PLYNDRETIMEN»

For skrubbsultne barn som kommer hjem fra skolen til et tomt hus, fremstår kjøkken- og kjøleskap som en Franz Jäger-safe for Olsenbanden.

Svært fristende å bryte seg inn i, med andre ord.

Kjeks, snacks og søtsaker er hard valuta for disse tjuvraddene.

Men, som forelder ønsker man selvsagt å ha litt sunnere og næringsrik mellommat i banken, til perioden mellom barna og foreldrene kommer hjem fra skole og jobb.

Det er dette som kalles «plyndretimen».

For oss foreldre handler det om å legge til rette for sunne vaner. Kokesjokolade og potetgull bør ikke være innenfor rekkevidde for langfingrede matmonstere. Tilgjengelighet er et nøkkelord, og for smålate barn og ungdommer handler det ofte om maksimal effekt og minimal innsats. Her får du fem tips til enkel, rask og sunn «plyndremat».

Dette trenger du (her er det bare å eksperimentere):

Rosiner
Tørket fersken og/eller mango
Mandler
Cashewnøtter
Peanøtter
Valnøtter
Hasselnøtter
Pistasjnøtter

Slik gjør du:

Ta med barna på en smakstest, hvor dere finner blandingen de liker best. Deretter kan du lage en større miks som du oppbevarer tørt og kjølig. Lag passelig store dagsrasjoner som du setter frem strategisk på kjøkkenbenken eller på barnas rom.


Fristende frukt- og nøttemiks

Nøtter og tørket frukt er en vinner. Det tilfredsstiller både barnas krav til sprøhet, søthet og smak – samtidig som det inneholder gode næringsstoffer som protein, sunt fett, kostfiber, mineraler og enkelte vitaminer. Dermed gir du deg selv god samvittighet.

Dette trenger du:

Gulrøtter
Agurk
Blomkål
Brokkoli
Reddik
Stangselleri
Sukkererter
Rømme
Majones
Sitron eller lime
Hvitløk
Salt og pepper

Slik gjør du:

Her kan man variere et par ulike grønnsaker fra dag til dag. Kutt gulrot, agurk og stangselleri i passe store staver. Brokkoli og blomkål deles i små buketter. Reddiker deles i to eller fire avhengig av størrelse. Sukkererter er fine som de er.

Til dippen kan de være smart å lage en større porsjon av et helt rømmebeger. Dermed kan du rasjonere mindre skåler med dip gjennom uken. Bland inn en kvart tube majones, saften av en kvart sitron eller halv lime, og smak til med presset hvitløk, salt og pepper etter ønske.

Grønnsaksstaver med hjemmelaget dip

Barn (og voksne) spiser mer når grønnsakene er kuttet opp. Og med denne digge snacken klar i kjøleskapet vil barna fråtse i sunnhet og gode smaker.

Plyndretapas

Litt luksus etter skoletid på fredager kanskje? Her får barna mye smak og proteiner som gjør timene fram mot middag mer levelige.

Dette trenger du:

Morrpølse
Strandaskinke
Fenalår
Jarlsberg
Oliven
Paprika
Druer
Melon cantaloupe
Minigrissini

Slik gjør du:

Her er det bare å finne fram matstylisten i deg, og dandere en serveringsklar tapastallerken i kjøleskapet. Ingrediensene over er kun et forslag, for her kan man skalere både opp og ned i smaksrikhet. Ikke alle barn er glad i sterke smaker, mens andre godt kan like vellagret ost eller smaksatte spekeprodukter. Oliven, melon, paprika eller druer gir saftighet. Noen sprø minigrissini ved siden av gir litt ekstra metning.

Helsprø kanapéer

Med full timeplan og høy aktivitet på skolen, kan man noen ganger trenge noe som ligner mer på et fullverdig måltid. Da kan noen ferdigsmurte sprø kanapéer være på sin plass.

Dette trenger du:

Rugsprø eller knekkebrød
Smøreost
Paprika
Druer

Slik gjør du:

Trikset her er å servere små porsjoner. Ikke store “blingser”. Rugsprø kan god deles i to, mens knekkebrød kan knekkes til mindre biter avhengig av type. Smør på en smøreost barna liker og pynt annenhver med en strimmel paprika eller en delt drue. Fingermat for mons!

Dette trenger du:

Epler
Pærer
Hel ananas
Yoghurt med smak

Slik gjør du:

Skjær opp frukten i staver i en skål i kjøleskapet. Husk å dekke til, slik at ikke frukten oksiderer. Ha litt yoghurt med barnas favorittsmak i en skål. Sett begge skåler på en liten tallerken i kjøleskapet, så er det enkelt å ta med inn på gamingrommet.


Frukt med yoghurtdip

Smakfullt, søtt og sunt. Det gjelder ofte å friste med noe attåt for å avlede kidsa fra å gjøre innbrudd i skuffer og skap. En yoghurtdip fungere således utmerket for å gi dem følelsen av “noe ekstra”.


Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?