Restefest
– med disse tre rettene blir restemiddagen noe du gleder deg til!

«Restemiddag» trenger slettes ikke bety kjedelig. Med enkle grep og hjelp fra gode krydder, kan du gi grønnsaksrestene nytt liv i middager som hele familien gleder seg til å spise.
Her er noen fleksible grunnoppskrifter hvor du kan bruke så godt som alle typer grønnsaksrester:

Suppe med ovnsbakte grønnsaker
Har du prøvd å lage suppe på ovnsbakte grønnsaker? Grønnsaker som begynner å bli litt slappe har godt av å bli stekt i ovnen, og dette gjør at suppen får en ekstra god smak og dybde.
De fleste grønnsaksrester kler å få kose seg i ovnen til de blir gylne og myke. Skjær grønnsakene i biter og legg de i en ildfast form med litt olivenolje, salt og litt krydder. Da har du et ypperlig utgangspunkt for en deilig og mettende suppe.
I denne oppskriften har vi brukt paprika, gulrot, søtpotet, hvitløk og løk, men du kan bruke det du har. Har du noen slappe tomater, en halv squash eller en sellerirest liggende, er det bare å kutte det opp i mindre biter og legge det i en ildfast form i 20-30 minutter, til de blir gylne og myke.
Det kan være lurt å vente litt før du tilsetter løk, for den blir fortere stekt enn de andre grønnsakene.
Tips: Halvslappe grønnsaksrester får nytt liv hvis de bakes i ovnen.

Oppskrift på grønnsakssuppe:
• 1 søtpotet, i biter
• 1 gul paprika, i biter
• 1 rød paprika, i biter
• 1 rødløk, i båter
• 2 gulrøtter, i biter
• 3 hvitlkøsfedd, med skallet på
• 3 ss olivenolje
• 1/2 ts salt
• 1/2 ts pepper
• 1/2 ts paprikapulver
• 1/2 ts malt spisskumin
• 1 liter grønnsakskraft/buljong
• En liten håndfull revet parmesan
Slik gjør du:
1.
Varm ovnen til 200 grader.
2.
Ha alle grønnsakene, bortsett fra løken, på et stekebrett eller i en ildfast form.
3.
Dryss over krydder og hell på oljen, bland godt sammen med hendene.
4.
Stek i ovnen i 20 minutter, vend grønnsakene underveis.
5.
Ha i løken og stek i 10-15 minutter til grønnsakene er møre og begynner å bli karamelliserte.
6.
Legg til side et par skjeer med grønnsaker, de skal brukes senere.
7.
Ha resten av grønnsakene i en stor gryte. Skvis hvitløken ut av skallet.
8.
Hell over grønnsakskraften og la det småkoke i 5–10 minutter.
9.
Mos grønnsakene med en stavmikser til en fin suppekonsistens.
10.
Rør inn parmesan, og server suppen med grønnsakene du la til side som topping. Pynt med friske urter, nykvernet pepper og litt ekstra olivenolje

Restepai
Hvem kan motstå en rykende fersk pai med deilig ostefyll og gyllen, sprø bunn? Pai er kanskje verdens enkleste kosemat, og er perfekt for å få brukt opp diverse grønnsaksrester, ostebiter og skvetter med fløte, melk og rømme.
Trikset for å lykkes, er å surre grønnsakene i en panne først, hvis ikke får du en vassen og smakløs pai. Tilsett gjerne litt hvitløk og finhakkede urter for en deilig smak av middelhavet, og server med en frisk salat ved siden av.
Her har vi brukt løk, hvitløk, squash, paprika og tomat, men det passer også med sopp, spinat, eller purre.
Hvis du vil gjøre det veldig kjapt og enkelt, kan du bruke en ferdig paideig. Den finner du i kjøledisken i de fleste REMA 1000-butikker.

Oppskrift på restepai:
• 1 stk ferdig paideig
(eller se oppskrift her )
• 1/2 grønn paprika, skivet
• 1/2 rød løk, i tynne skiver
• 1 stk gul løk, i tynne skiver
• 2 stk hvitløksfedd, finhakket
• 1/2 squash, i små biter
• 5-10 stk cherrytomater, halve
• Litt hakket rosmarin
• 1 pakke fløte
• 4 egg, vispet sammen
• 150 gram blandet ost
• Salt
• Olje til steking
Slik gjør du:
1.
Smør og strø en paiform og sett ovnen på 200 grader.
2.
Dekk formen med paideig og prikk bunnen med en gaffel før du steker den gyllen i ca. 10 minutter.
3.
Surr løk, squash og paprika i en panne på medium varme til det blir mykt og gyllent. Tilsett hvitløk på slutten så den ikke brenner seg.
4.
Fordel de stekte grønnsakene i paibunnen.
5.
Pisk sammen egg, fløte, ost og urter, og hell over grønnsakene. Smak til med salt.
6.
Hell blandingen i paiformen, og stikk de halve tomatene i fyllet.
7.
Stek paien i 25–30 minutter, til paifyllet har stivnet og fått en lett gyllen farge.

Indisk-inspirert currygryte
En godt krydret curry gir smak til «kjedelige» grønnsaksrester som risikerer å bli glemt bakerst i grønnsaksskuffen. Nesten alle grønnsaker funker i en tomatbasert curry, men husk at de ulike grønnsaken trenger forskjellig koketid. Grønnsakene skal være møre, men fortsatt ha litt tyggemotstand. En potet vil for eksempel trenge lenger tid enn brokkoli. Fryste grønnsaker gjør seg også godt i curry, så har du en pose med erter eller bønner på lur, kan du gjerne tilsette disse mot slutten av koketiden.
Her har vi brukt blomkål, brokkoli og kikerter, men denne sausen passer også utmerket til andre grønnsaker som sopp, squash, potet og gresskar. Topp gjerne med hakket koriander, ekstra chili, eller en klatt med yoghurt hvis du synes det blir for sterkt. Skvis over litt lime eller sitron, og server rykende varm med brød eller ris ved siden av.

Oppskrift på indiskinspirert currygryte:
Ingedienser:
• 1/2 brokkoli, i biter
• 1/2 blomkål, i biter
• 5 hvitløksfedd, finhakket
• 1 ss revet ingefær
• 1 boks med kikerter
• 2 ss nøytral olje
• 1 ss tomatpuré
• 1 boks hakkede tomater
• 1 boks kokosmelk
• 2 dl grønnsakskraft/buljong
Krydderblanding:
• 2 ss garam masala
• 1 ts gurkemeie
• 1,5 ts spusskumin
• 1 ts malt koriander
• 1 klype malt kardemomme
• 1,5 ts chilipulver
• 1 ts salt
Slik gjør du:
1.
Varm oljen i en dyp panne på medium-lav varme og surr løken i ca. 5 minutter til den er myk.
2.
Tilsett krydderblandingen og salt, og fortsett å steke i ett minutt.
3.
Tilsett hvitløk og ingefær og stek i ett minutt til, før du har oppi grønnsaker og kikerter. Rør så alt er dekket av løk- og krydderblandingen.
4.
Ha oppi tomatpuré, hakkede tomater, kokosmelk, kraft og rør godt.
5.
Kok opp og la det så putre på lav varme til grønnsakene er møre og gryten har tyknet litt (ca. 20 minutter). Smak til med salt og pepper.
Les også

Norske
fruktvaner
Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner

Slik bruker du karse
Slik bruker du karse
Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.
Smak: Karse har en pepperaktig smak.
Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.
Rips med råkrem
Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.
Du trenger:
3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips
Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.
Påskeappelsin med sjokolade
Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette
Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.
Rydd plass til grønnsakene på grillen
Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.