Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Skummelt og smakfullt

Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Lurer du på hvordan du lager en gresskarlykt? Eller hva du kan bruke all gresskarinnmaten til? La oss hjelpe deg med begge deler!

Mange forbinder gresskaret med Halloween, skumle kostymer og knask eller knep. Samtidig skal vi ikke glemme at gresskaret med sin søte smak også passer i alle slags retter.

På de neste sidene finner du oppskrifter på suppe, risotto og pai – alle tre med gresskar som hovedingrediens. Men før du begynner på de smakfulle oppskriftene, kan du forsøke deg på denne skumle gresskarlykten.

 1. Tegn først – kutt etterpå

For å være sikker på at du får kuttet jevnt og ikke skjærer deg bort på veien, bruk en tusj eller penn til å markere mønsteret. Det er helt opp til deg hvordan du ønsker at det skumle fjeset skal se ut, men her er vårt tips til hvordan du kan lage et klassisk Halloween-gresskar!

2. Kutt av toppen

Bruk en liten og presis kniv, og følg strekene. Dette burde kanskje en voksen gjøre. Når du har kuttet ferdig, ta tak i stilken og trekk opp lokket. Nå begynner det å ligne på noe, og du er klar for å tømme gresskaret for kjerner og fyll.

3. Ta ut innmaten

Skrap ut den bløte innmaten og ta vare på kjernene – de får vi bruk for etterpå! Når gresskaret er tomt, bruker du en spiseskje til å få ut selve gresskarkjøttet. Det skal vi bruke til både suppen, risottoen og paien.

4. Gi gresskaret personlighet

Nå kommer den morsomste delen! Bruk den lille kniven til å kutte øyne, nese og munn. Når du er ferdig, kan du dytte de kuttede bitene ut. Skrap langs kantene for et jevnt og skummelt resultat, og gjør deg klar for Halloween-festen!

Dette trenger du:

800 g gresskar
2 stk. søtpoteter
1 stk. rødløk
1 ss ingefær, finrevet
3 fedd hvitløk
1 stk. rød chili
8 dl ferdig kraft/ buljong, av kylling
4 dl kokosmelk
1 stk. lime
2 ss solsikkeolje
salt og pepper, etter smak
Koriander
2 ss kokosflak
4 ss granatepler

Slik gjør du:

1. Etter at du har renset gresskaret for kjerner og det myke fyllet, skjær gresskarkjøttet i terninger. Skrell og skjær søtpotetene i små biter. Finhakk løk, hvitløk og chili.

2. Fres løken i en gryte forvarmet med olje. Tilsett så hvitløk, chili og ingefær. Etter at det har frest i noen minutter, legg til gresskar og søtpotet i et par minutter til.

3. Kok opp med buljong/kraft og la det småkoke til grønnsakene er helt møre, ca 30 minutter. Etter at den er ferdigkokt, bruker du en blender eller stav-mikser til å gjøre suppen flytende og jevn. Tilsett fløte.

4. Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper. Server retten med et dryss hakket koriander, kokos og granateplekjerner.

Gresskarsuppe

Gresskarpai

Dette trenger du:

Paibunn:

• 200 g hvetemel
• 150 g smør
• 2 ss vann

Gresskarfyll:

• 4 stk egg
• 2 dl sukker
• 100 g smeltet smør
• 1 dl hvetemel
• 1 ts bakepulver
• 1 ts malt kanel
• 1 ts malt allehånde
• 0,5 ts malt ingefær
• 0,5 ts malt muskat
• 2 ts vaniljesukker
• ca 200 g gresskarpuré
• 3 dl fløte

Gresskarpuré:

• 450 g gresskar  
• 0,25 ts salt

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene til paibunnen i en hurtigmikser og kjør til en fast deig.

Kna sammen med litt hvetemel og pakk den i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet i 30 minutter før den kjevles ut.

2. Forvarm ovnen til 180 grader. Del gresskaret i to og skrap ut kjernen før du steker det i 50 minutter til den er myk. Fjern skallet og kjør i en blender.

3. Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Stek i ovnen i 10 minutter på 200 grader.

4. Bland sammen ingrediensene til gresskarfyllet i blenderen og hell over i paiformen. Plasser formen midt i ovnen og stek paien i ca 30 minutter, eller til fyllet kjennes fast ut.

5. Server med iskrem eller pisket krem – og et lite dryss kanel på toppen. Velbekomme!

Kitchen utensil, Food, Tableware, Dishware, Recipe, Ingredient, Plate, Serveware, Cuisine
Food, Ingredient, Recipe, Tableware

Dette trenger du:

1 kg gresskarkjøtt
3 ts olivenolje
En kvast salvie
1,5 l kyllingkraft
50 g smør
3 sjalottløk
300 g risottoris
50 g parmesan

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen til 220 grader. Skjær gresskarkjøttet i terninger og hakk salvien grovt. Bland sammen med olje, og sett det i ovnen i omtrent 30 minutter.

2. Kokk opp kyllingkraften og la den putre. Samtidig smelter du smør i en kjele og hiver oppi finhakket sjalottløk. La dette godgjøre seg i 10 minutter før du heller over risottoen. La risottoen marinere i smør og løk til den har en gjennomsiktig farge.

3. Bland risottoen med kyllingkraften og la det småkoke på lav varme i omtrent 30 minutter til vannet er fordampet og risottoen er kremet i konsistensen.

4. Samtidig som risottoen putrer, kan du bruke tid på salvien. Stek salvien i olje, enten i stekepanne eller på stekebrett i ovnen. Stek til bladene har fått en gyllen og sprø kant, og la det tørke på kjøkkenpapir. Ta halvparten av det bakte gresskaret (resten er til pynt!) og mos det til en puré. Tilsett puréen, samt parmesan og resten av smøret i risottoen, og la den hvile i fem minutter.

5. Server med gresskar- og salviepynt, og nyt middagen!

Corn kernels, Food, Ingredient, Recipe, Plant, Cuisine

Gresskarrisotto

Kitchen utensil, Staple food, Tableware, Ingredient, Recipe, Dishware
Food, Ingredient, Cuisine

Ristede gresskarkjerner

Husket du å ta vare på gresskarkjernene?

1. Rens disse i litt vann og la dem tørke på et stekebrett.

2. Dryss over havsalt og olivenolje og sett det inn i ovnen på 200 grader i omtrent 10-12 minutter, men hold øye med dem så de ikke brenner seg.

3. Nå har du laget deilig og sunn snacks som du kan dele ut når barna ringer på døra!

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?

Cookies        Personvern