Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Stor guide:

Paprika

Visste du at rød og gul paprika egentlig er modnet grønn paprika?

Eller at rød paprika inneholder tre ganger så mye C-vitamin som appelsinen?


Les om vårt sortiment med forskjellige paprikatyper og hvordan du bruker dem.
Paprika er samlebetegnelsen på en hel familie av capsicum-grønnsaker. Noen liker den klassiske rød paprikaen best, mens andre gjerne går en sterkere vei og har rød chili på tallerkenen. Felles for alle er at de er proppfulle av vitaminer. Den røde paprikaen inneholder faktisk tre ganger så mye C-vitamin som en appelsin. Paprikaen kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, men blir i dag dyrket også i Europa.

Noen paprikaer er veldig sterke, som for eksempel chili, jalapeño og habanero. Disse har en høyere score på Scoville-skalaen – som avgjør hvor sterkt grønnsaken smaker. Vanlig paprika har 0 Scoville-grader.

Paprika kan tilberedes på mange ulike måter og brukes til så mangt. Les videre for den totale oversikten over hvilke paprikaer du får i butikk, og hvordan du kan bruke dem i matlagingen.

Rød paprika

Rød paprika er den største og mest brukte paprikaen i Norge. Ved siden av å fungere godt som pynt på brødskiva, er den også veldig god i salater, supper og i gryteretter. Paprikaen er proppfull av vitaminer og har en frisk og søt smak. Den røde paprikaen inneholder A-vitaminer som gjør godt for huden og synet, i tillegg til å være full av C-vitaminer.

Formen gjør at man enkelt kan kutte av lokket og fylle paprikaen med masse digg!

Tilberedning: Vask paprikaen, fjern stilk og frø (selv om frøene i seg selv ikke er farlige å spise). Velg mellom terninger, strimler eller båter når du kutter den rød paprikaen.


Grønn paprika

Grønn paprika finnes hele året, og har en litt mindre søt smak enn den rød og gule paprikaen. Det er fordi grønn paprika har en kortere modningstid. Smaken er skarp og kraftig, mer bitter enn søt. Grønn paprika har de samme bruksområdene som gul og rød paprika. Den passer utmerket på brødskiva, samtidig som den kan stekes, gratineres, wokes eller grilles.

Tilberedning: Kutt paprikaen slik du ønsker – i ringer, skiver eller terninger. Fjern frø, stilk og skillevegger før du bruker den i maten.

Gul paprika

Den gule paprikaen er en allsidig grønnsak som både kan spises rå, eller tilberedes i supper, wok og gryter. Den er knasende i konsistensen, og smaker naturlig søtt og friskt. Den gule paprikaen minner veldig om den rød paprikaen i smak og konsistens.

Tilberedning: Ved å bruke paprikaen i varme retter gir den en enda søtere smak. Du kan gratinere den, steke den eller bare spise den rå på brødskiven.

Rød chili

Den røde rakkeren! Hvis du ønsker at maten biter litt fra seg, er dette den perfekte grønnsaken. Ikke like supersterk som habanero, men med en styrke som gjør at du muligens får noen svetteperler i pannen.

Rød chili kan spises rå, stekt eller bakt – i salaten, gryteretten, woken eller guacamolen.

Tilberedning: Hvis du ønsker chilien litt mildere, fjern hvite skillevegger og frø. Det er der styrken sitter. Og når du er ferdig med å kutte den, vask hendene godt før du plutselig gnir deg i øynene!

Galiamelon

Galiamelonens fruktkjøtt er saftig, søtt og forfriskende. Som andre sukkermeloner, passer galia svært godt sammen med spekemat, fisk og salater.

Habanero

Hvis du er en av dem som spiser denne rå er du helt rå! Dette er en av de sterkeste chiliene det er mulig å få tak i, og grønnsaken har en Scoville-grad på 500 000! Chilien kan brukes som smakstilsetning i supper, gryteretter og sauser. Det er for eksempel vanlig å lage hjemmelaget habanerosaus. I tillegg kan chilien brukes i små mengder i tropisk fruktsalsa, til taco eller på pizza.

Tilberedning: Når du tilbereder habanero, er det anbefalt å bruke hansker eller at du vasker hendene dine grundig etterpå.

Jalapeño

Jalapeño har blitt en klassiker i fredagstacoen. Den har en medium styrke på mellom 2 500-5 000 Scoville-grader. Hvis du ønsker det litt mildere, er det viktig at du fjerner stilk, hvite skillevegger og frø når du tilbereder den. Det er nemlig der chilien er på sitt sterkeste.

Tilberedning: Du kan bruke en morter for å få frem smakene skikkelig. Hvis ikke kan du varme jalapeñoen på svak varme i en tørr stekepanne. Da smaker den aller best!


Spisspaprika

Spisspaprika kalles også søt paprika, og har en mild og god paprikasmak. Denne godt i salater og på grillen, men også godt i wok. Spisspaprikaen inneholder mer vann enn vanlig paprika, og tåler dermed lengre tid i stekepannen.  

Spisspaprikaen er barnas favoritt, og fungerer også godt alene som snacks. Knask i vei!  

Tilberedning: Vask paprikaen, fjern stilk og frø. Spisspaprika kan skjæres i lange strimler eller ringer, alt etter hva du skal bruke den til.

Padron

Årets it-paprika. Den populære paprikaen er benyttet av mange nordmenn til grillmat eller ovnsbakte grønnsaker. Padron-paprikaen vi spiser i Norge kommer i all hovedsak fra Spania og Marokko. Den har en unik, nøtteaktig smak, enkel å tilberede og passer til både kjøtt, fisk og vegetarretter – og er helt konge i tapas!

Tilberedning: Varm en stekepanne med olje eller smør, og stek hele padroner i noen minutter på sterk varme. Du kan også ovnsbake eller gratinere dem. Hvis du har noen til overs, kan du fryse dem ned – og samtidig beholde den gode smaken!

Paprika sweetbite

Perfekt snacks! Størrelsen og den søte smaken gjør denne lille grønnsaken perfekt til å ha i matpakka. Disse små paprikaene, som finnes i både rød, grønn og gul farge, piffer også opp salater, supper og gryter. Prøv dem også på grillen eller i stekepanna.

Tilberedning: Vask paprikaen i kaldt og rent vann. Kutt dem opp i ønsket form og server enten rå eller varmebehandlet.

Paprika på Scoville-skalaen:

Habanero: 300.000-500.000
Rød chili: 5 000
Jalapeno: 2 500-5 000
Padron: 500-2 500
Paprika: 0


Natural foods, Rectangle, Fruit, Plant, Font, Liquid, Handwriting

Norske
fruktvaner

Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner


Leaf vegetable, Staple food, Plant, Ingredient

Slik bruker du karse

Slik bruker du karse

Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.

Smak: Karse har en pepperaktig smak.

Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.


Rips med råkrem

Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.

Du trenger:

3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips

Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.

Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?