Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Stor guide:

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker har en herlig og god sødme, full av ulike vitaminer, mineraler og fiber.

 Blant de forskjellige sortene kan du velge akkurat den som passer best for deg.

Men, det er lett å rote seg bort i ulike former og fasonger.

Aller først, før du leser videre: Det viktigste du trenger å vite om rotgrønnsaker er at de passer sammen med hverandre. Kutt opp de rotgrønnsakene du ønsker i staver og bland dem sammen med olje, salt og pepper.

Stek på 200 grader i ovnen til de er møre på innsiden og litt crispy på utsiden – og vipps, så har du et perfekt tilbehør til søndagsmiddagen!

Sånn. Nå kan du lese mer om hver enkelt grønnsak.

Natural foods, Staple food, Plant, Fruit, Ingredient, Gesture, Carrot

Gulrot

Gulroten er blant de mest spiste grønnsakene i Norge, og er derfor godt kjent i de aller fleste hjem. Den oransje roten er som regel dyrket i Norge, og får sin vakre farge fra betakaroten – som blir omdannet til vitamin A – et viktig næringsstoff for å ta vare på huden og synet. Husk å oppbevare gulroten langt unna frukter som kan produsere etylen, for eksempel Eple. Da kan gulrøttene lett kan få en bitter smak.

Smak: Sprø og saftig med en deilig sødme.

Hvordan bruke gulrot: Skrell eller børst godt før bruk, og skjær av begge endene på gulroten. Den kan varmebehandles for å få en tydeligere sødme, eller brukes rå ved å enten dele den opp i biter, strimler eller ved hjelp av en rasp.

Se oppskrift:

Gulrotsuppe med kikerter

Tips: Gulrotsuppe er en enkel måte å utnytte smaken på!


Kålrot

Kålrot er full av vitamin C, og har av den grunn fått kallenavnet «Nordens appelsin». Kålrabi - som den også kalles – er en rund rotfrukt med et hardt, fast og gyllent fruktkjøtt. Serveres ofte som stappe til for eksempel pinnekjøtt, men kan også fint brukes som snacks.

Smak: Mild og fin kålsmak med god sødme.

Hvordan bruke kålrot: Skrell med en kniv etter å ha delt den i to. Skal du lage stappe er det viktig at du deler den opp i jevne biter, og at kålroten er helt mør før du moser den.

Oppskrift:

Kålrabistappe med potet og gulrot

Se denne enkle og deilige kålrabistappen!

Sellerirot


Sellerirot er en rund rotknoll med et lysebrunt og ujevnt skall. Fruktkjøttet er hardt med et hvitt og fint fruktkjøtt, som egner seg godt i supper. Pass på at du bruker selleriroten umiddelbart etter skrelling – hvis ikke kan den oksidere og bli misfarget. I tillegg er rotfrukten en god kilde til sunne oljer, og er derfor et godt alternativ til næring i hverdagen.

Smak: Litt skarp, søtlig aroma med en aromatisk duft.

Hvordan bruke sellerirot: Skrell og rens godt før bruk for å få bort alle jordrestene. Husk at den grønne toppen har en litt mer kraftfull smak. Del selleriroten opp i jevnstore biter og bruk i enten suppe, gryter eller som ovnstekt tilbehør.

Oppskrift:

Bakt sellerirot med urtesmør

Sjekk denne selleriretten!

Persillerot

Persilleroten blir om høsten solgt i bunter med både gress og rot, og bærer preg av en sterk persillesmak. Den lysebrune rotfrukten minner om sellerirot, men med et høyt innhold av vitamin C og B6. Med andre ord er dette en perfekt rotfrukt for å få i seg flere viktige næringsstoffer.

Smak: Roten og gresset har en sterk persillesmak, med en frisk og aromatisk duft.

Hvordan bruke persillerot: Skrell roten med en potetskreller, og kutt av eventuelt gress og rotfeste. Riv den opp som et godt tilskudd til råkosten, eller bak den i ovnen med smør og urter enten delt opp i biter eller hel.

Oppskrift:

Ovnsbakt persillerot

Enkel, rask og smakfull siderett:

Galiamelon

Galiamelonens fruktkjøtt er saftig, søtt og forfriskende. Som andre sukkermeloner, passer galia svært godt sammen med spekemat, fisk og salater.

Pastinakk

Pastinakk kommer i ulike størrelser, og ligner på en gulrot i formen. Fargen er derimot kremhvit med små, korte brune striper. Gjennom flere år har pastinakken levd i skyggen av poteten og andre rotfrukter, men har i moderne matkultur gjort et aldri så lite comeback som en smakfull, spennende og allsidig ingrediens.

Smak: Delikat og søt smak med et nøtteaktig preg.

Hvordan bruke pastinakk: Som de aller fleste rotfruktene må denne også renses og skrelles før bruk. Pastinakken kan du bruke til alt fra mos til råkost.

Oppskrift:

Ovnsbakt pastinakk

Ovnsbakt delikatesse med pastinakk:

Beter

Beter er en fryd for både øyet og smaksløkene, og er kalorifattige med et høyt innhold av fiber og andre vitaminer. Betene inneholder folat, et B-vitamin som faktisk bidrar til redusert tretthet og utmattelse. Blant de ulike betene finner man røde, gule og de nydelige chioggiabetene.

Smak: Saftig og frisk, med en jordaktig sødmefull smak.

Hvordan bruke beter: Vask betene før bruk, og skjær av eventuelle blader. La litt av stilken være igjen slik at beten ikke blør. Beter er generelt svært anvendelige, og kan brukes både rå, bakt, kokt eller stekt. Prøv alle fargene sammen for en fargerik kombinasjon!

Oppskrift:

Beter med appelsin og mynte

Smak betenes råskap!

Neper

Nepen har en rund form med en glatt og ofte hvit overflate. Denne milde rotfrukten egner seg godt som snacks eller i supper og gryter. Når nepen vokser seg stor blir den besk og hard i konsistensen. Derfor får den kun vokse i seks uker før den høstes.

Smak: Søt og saftig med et pepperaktig preg.

Hvordan bruke neper: Skrell og rens godt før bruk. Riv den rå for en kjapp salat, eller kok den i lettsaltet vann som tilbehør til kjøtt. Med nepen kan du gjøre alt!


Reddik

Reddik er en liten og rund rotfrukt med en nydelig rødfarge. Den søte, lille rotfrukten inneholder sennepsolje, noe som gir den karakteristiske spisse og sterke smaken.

Derfor kan det ofte være lurt å dele reddiken opp i flere små biter før man har dem i salaten, for eksempel.

Smak: En skarp og pepperaktig smak.

Hvordan bruke reddik: Skylles og nytes rå i skiver eller båter. Hvis skallet er bittert, kan det være lurt å skrelle den.

Oppskrift:

Couscous salat med agurk og reddik

Trenger du tips til en enkel og sunn salat?

Potet

Poteten er en av de viktigste matvarene i verden, og blant de over 100 ulike sortene finner man poteter i alle farger og fasonger. De ulike sortene egner seg til ulike tilberedingsmåter. Noen er kokefaste, mens andre er mer melne. Har du en potetfavoritt?

Smak: Nøytral og god smak som passer til det meste.

Hvordan bruke potet: Skyll potetene og skrubb dem godt før bruk. Avhengig av hvilken potet du har kan de enten kokes, bakes, stekes, friteres, moses og mer! For en potet!

Få oversikt over de ulike sortene

Natural foods, Rectangle, Fruit, Plant, Font, Liquid, Handwriting

Norske
fruktvaner

Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner


Leaf vegetable, Staple food, Plant, Ingredient

Slik bruker du karse

Slik bruker du karse

Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.

Smak: Karse har en pepperaktig smak.

Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.


Rips med råkrem

Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.

Du trenger:

3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips

Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.

Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?