Søtt, syrlig eller bittert?
De saftige sitrusfruktene er fulle av smak og er perfekte i matlaging, kaker og salater - eller bare som de er.
Du finner et godt utvalg sitrusfrukter hos oss hele året, men i vintersesongen kan vi by på enda flere sorter, og da smaker de ekstra godt!
Stor guide:
SITRUSFRUKTER
Appelsin
Den oransje appelsinen er stamgjest på norske fruktfat, og egner seg godt som et lite mellommåltid, så vel som i kaker, juice og matlaging. Den er ikke bare syrlig, søt og god, men proppfull av C-vitamin, antioksidanter og sunne fiber.
Bruk:
Appelsin passer utrolig godt i salater, og er perfekt når du vil ha noe friskt og syrlig til dessert eller ved siden av en hovedrett. Skjær frukten i tynne skiver og pynt med granateplekjerner, hakkede nøtter, friske mynteblader, eller andre godsaker du har liggende.

Oppskrift:
Salat med appelsin og fetaost
Prøv denne superenkle salaten!

Rød appelsin
Denne går også under navnet blodappelsin, på grunn av den røde fargen på fruktkjøttet. På utsiden er det ikke alltid lett å se forskjell, men får du tak i en rød appelsin i sesong, kan du glede deg over en ekstra søt og saftig smak. Sesongen er ganske kort og varer som regel fra januar til mars, så det er bare å nyte disse deilige appelsinene når man kan.
Bruk:
Rød appelsin kan brukes som en vanlig appelsin, men den flotte fargen gjør at den tar seg veldig godt ut i salater og desserter. På Sicilia, hvor den dyrkes, er det populært å bruke den i juicer, sorbéter og marmelader.
3 tips når du velger appelsiner
Klem forsiktig. Er de myke og delikate, er de sannsynligvis ferske og saftige.
Vei appelsinene i hånden; tunge appelsiner inneholer mer juice.
Se etter appelsiner med jevn farge.
1.
2.
3.
Grapefrukt
Med sin lett bitre smak er grapefrukten både elsket og fryktet. Fansen elsker den friske smaken, og spiser den gjerne til frokost over yoghurt, i juice, eller bare som den er. Det er all grunn til å fortsette med, for den rosa sitrusfrukten er full av C-vitamin og kostfiber, og kan gi deg det lille energikicket du trenger om morgenen!
Bruk:
Det friske fruktkjøttet er veldig saftig, og gjør seg godt i juice og marinader. Hvis du synes grapefrukten blir litt vel bitter på smaken, kan du prøve å blande den i en salat med appelsin, klementin eller andre sitrusfrukter.

Klementin
Klementin eller mandarin? I mang et juleselskap har dette vært et diskusjonstema. Rundt juletider er det klementin-sorten Clemenules som importeres, og denne er fantastisk søt og saftig. Det er bare å hive innpå, for de små oransje fruktene er like sunne som de er gode. Klementiner er nemlig proppfulle av C-vitaminer.
Bruk:
Klementinen betyr julestemning for de fleste av oss, men den er også veldig god i salater og som tilbehør til ostefatet.

Hva med en ny dessert til jul?
Oppskrift:
Sjokolademousse med smak av jul

Sitron
En skvis med sitron er ofte det som skal til for at maten får det lille ekstra smaksløftet. Den lille gule frukten er også supersunn, stappfull med C-vitamin og antioksidanter som hjelper immunforsvaret.
Bruk:
Både saften og skallet fra sitronen kan brukes. Hvis du ønsker smak av sitron uten at det blir for syrlig, kan det lønne seg å bruke skallet. Da er det viktig at du vasker den godt for å få bort all voksen som ofte sitter i skallet. Bruk gjerne en økologisk variant, hvis du har muligheten.
Oppskrift:
Smør med sitron og sjalottløk
Perfekt til fiskemiddagen

Lime
Sitronens grønne slektning har en lett bitter smak, og kan brukes på samme måte som sitron. Den har fantastiske egenskaper som smakstilsetter i både salt og søt mat, spesielt i retter fra Latin-Amerika, Mexico og Sørøst-Asia.
Bruk:
Den friske og lett bitre smaken passer perfekt til fisk og skalldyr, og hvis du bruker saften som marinade vil den gjøre at maten blir ekstra mør og saftig. Når man lager ceviche bruker man lime for å sette i gang kokeprosessen.
Oppskrift:
Ceviche med mais
Har du prøvd ceviche?
Slik oppbevarer du sitrusfruktene
Appelsiner og klementiner holder lenger hvis de ligger på et kjølig sted. Ha de gjerne i kjøleskapet så lenge som mulig, eller i en kald kjellerbod.
Lime, sitron og grapefrukt klarer seg fint i romtemperatur, men gjerne litt kjøligere.

Norske
fruktvaner
Vi spurte REMA 1000s kunder om
deres fruktvaner

Slik bruker du karse
Slik bruker du karse
Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.
Smak: Karse har en pepperaktig smak.
Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.
Rips med råkrem
Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.
Du trenger:
3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips
Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.
Påskeappelsin med sjokolade
Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette
Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.
Rydd plass til grønnsakene på grillen
Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.