Triangle, Gesture, Rectangle, Font, Line

Double-click to select video

Stor guide:

Tomater

Tomater kan brukes til det aller meste på kjøkkenet, og det er derfor ikke rart at tomaten er sentral i mange matkulturer rundt om i verden.

Blant de 5 000 ulike sortene som finnes, finner man et bredt utvalg i våre butikker.
Visste du at:

Tomater oppbevares best på kjøkkenbenken. Legger du dem i kjøleskapet mister de sin gode smak og sødme.

Cherrytomat

Cherrytomaten har en deilig frisk sødme, og er en favoritt hos mange. Den anvendelige tomaten kan brukes i salater, bakt i ovnen eller i en pastarett. Cherrytomaten kommer også i flere farger – både rød, gul, oransje og nesten sort. Blander du alle fargene sammen får du en fargerik og smakfull tomatsalat til enhver anledning.

Tilberedning: Skyll tomatene på forhånd. Bruk flere farger, og del dem i to. Tilsett oppskåret fersk mozzarella og basilikum og avslutt med et dryss olivenolje.

Urter

Se guide

Delicioso

Det er ikke rart at denne tomaten har fått navnet Delicioso! Tomaten er søt, frisk og aromatisk med en god sødmefull ettersmak. Hva mer trenger man? Prøv en Delicioso og la smaken snakke for seg selv. Dette kan fort bli din nye tomatfavoritt.

Tilberedning: Skyll tomatene før bruk. Del dem opp eller server dem hele med noen dråper olivenolje og litt fersk basilikum. Så enkelt!

Dulcita

Du skal lete lenge etter en søtere tomat! Dulcita har med god grunn fått kallenavnet honningtomat, og er et sunt alternativ å fylle godteskålen med. Tomaten er crunchy, søt og proppfull av smak. Prøv Dulcita som lørdagsgodt neste helg da vel!

Tilberedning: Nyt dem som de er! Skyll på forhånd.

Galiamelon

Galiamelonens fruktkjøtt er saftig, søtt og forfriskende. Som andre sukkermeloner, passer galia svært godt sammen med spekemat, fisk og salater.

Juanita

Juanita er blant de søteste tomatene både i smak og utseendet. Denne lille søte tomaten dyrkes i Rogaland, og er i sesong året rundt. Juanita kan nytes for seg selv som en deilig snack, i en salat eller ovnsbakt med friske urter og hvitløk. Med andre ord: Juanita er en allsidig og smakfull tomat som kan brukes til det meste.

Tilbereding: Skyll tomatene. Ha tomatene i en ildfast form sammen med et par hele hvitløksfedd, fersk timian, olivenolje, salt og pepper. Stek dem på medium høy temperatur til tomatene har sprukket og fått litt farge.

Klasetomat

Ikke bli lurt av størrelsen! Klasetomaten er søt og sødmefull til tross for at den er stor. Dette er fordi tomater som selges med stilken på ofte er mer aromatiske og sødmefulle enn tomatene som selges løst. Klasetomaten kan varmebehandles, brukes i salater eller som et friskt tilskudd til fredagstacoen.

Tilberedning: Skyll tomatene før bruk. Del dem opp i små biter, og legg det i en skål sammen med finhakket rødløk og koriander. Avslutt gjerne med litt ferskpresset limesaft.

Urter

Se guide

Mini plommetomat

Mini plommetomat er tomaten som kan alt! I tillegg til å komme i flere forskjellige farger, har tomaten egenskaper og smak som egner seg godt i de aller fleste retter. Denne tomaten kan variere fra å ha en frisk syrlighet til en mer dominerende sødme. Likevel har den lille plommetomaten alltid en herlig og kraftfull tomatsmak. God å nyte rå eller varmebehandlet.

Tilberedning: Skyll før bruk. Stek dem i pannen til de er myke og har fått litt farge. Godt til både kjøtt og fisk.


Plommetomat

Plommetomat er kanskje ikke blant de søteste, men er fulle av kraftig tomatsmak. Derfor er dette en tomatsort som egner seg perfekt til både sauser og supper. Plommetomaten har et litt tykkere skall enn andre tomater, og det bør derfor fjernes hvis man skal bruke den i sauser eller liknende.  

Tilberedning: Lag et kryss i skallet, på toppen av tomatene. Legg dem i kokende vann, og vent noen sekunder. Når skallet løsner fra tomatene, legger du dem over i kaldt vann. Flå deretter av skallet.

Bifftomat

Bifftomaten er en av de største tomatene vi har, og kan veie opptil 450 gram eller mer. Dette er en tomat som har bruksområder utenom det vanlige. Det faste og aromatiske fruktkjøttet gjør den utmerket til både grill og gratinering. I tillegg passer en skive bifftomat helt perfekt på hamburgeren.

Tilbereding: Gjør klar grillen på medium varme. Del tomaten i to og smør godt inn med en god olivenolje. Ha på godt med salt og pepper, og avslutt med en god dose fersk revet parmesan. Stek bifftomaten til at du ser at den har begynt å boble i kanten og osten er gylden.  

Raf-tomat


Raf-tomat er blant de mest eksotiske tomatene du kan få tak i. Tomaten bærer preg av en fin sødme og en relativt sprø konsistens, med en kraftfull og deilig tomatsmak. Prøv den på brødskiven, eller server den i tynne skiver med spansk olivenolje og en klype salt.   

Tilberedning: Skyll tomaten før bruk. Toast en skive bagett eller surdeigsbrød. Ha på tynne skiver med Raf-tomat, og avslutt med olivenolje og salt.

Torrito

Torrito er tomaten for både store og små. Tomaten har en søt og aromatisk smak, som er balansert med en lett syrlighet. Lar du dem ligge på benken i noen dager, kommer sødmen enda tydeligere frem. Torrito er perfekt til å bruke hel i en salat, eller som snacks til barna. Kanskje dette er barnas nye tomatfavoritt?

Tilberedning: Skyll tomatene før bruk. Plukk ut stilken og server!  

Rund tomat

Rund tomat er den perfekte hverdagstomaten. Hvis det er en tomat du vil ha liggende på kjøkkenbenken, så er det denne. Rund tomat har en mild og god tomatsmak, med en fin og tydelig syrlighet. Perfekt på brødskiven eller i salaten.

Tilberedning: Skyll tomaten før bruk. Del tomaten i to, og skjær ut stilken. Kutt den opp i ønsket størrelse, og bruk i din favorittsalat.

Visste du at:

Frukt eller grønnsak? I 1893 ble det i USA holdt en rettsak for å avklare om tomaten er regnet som en frukt eller grønnsak. Saken gikk helt til høyesterett der det ble gitt en enstemmig avgjørelse om at tomaten er en grønnsak i juridisk forstand.

Leaf vegetable, Staple food, Plant, Ingredient

Slik bruker du karse

Slik bruker du karse

Karse er kjent for de fleste. Karse smaker vel så godt på brødskiva som i gryteretter. Den er perfekt som smaksetter i rømmedressinger, dipper og i wok. For mest smak, ha i karsen i slutten av koketiden om den tilsettes i varme retter.

Smak: Karse har en pepperaktig smak.

Hvordan brukes karse: Brukes som den er. Kan også hakkes opp.


Rips med råkrem

Rips med råkrem er en deilig dessert – kremen består av tykk eggedosis blandet med pisket kremfløte. En annen himmelsk munnfull er ovnsbakte pannekake med bringebær.

Du trenger:

3 stk. eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
ca. 500 g rips

Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk deretter kremfløte og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Topp ripsene med råkrem og server.

Cookies        Personvern

Påskeappelsin med sjokolade

Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

Food, Tableware, Kitchen, Recipe, Cooking

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette

Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.

Natural foods, Staple food, Chili pepper, Public space, Plant, Green, Ingredient, Spice, Cuisine

Rydd plass til grønnsakene på grillen

Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.

Har du lest disse?