Vi ble med familien Eskeland hjem på grill
Sure smaksbomber: Sitron vs. lime
En skvis med sitron eller lime gjør at det aller meste smaker litt bedre.
Men hvilken passer til hva?
Gjør livet surt og deilig
Både lime og sitron er magiske ingredienser på kjøkkenet! Syrligheten gjør at alle smaker blir mer intense, og er ofte det lille som skal til for å løfte en rett fra god til fantastisk.
Noen tror at en lime er en umoden sitron, men der tar de feil. De to smaksbombene har mye til felles, men er to forskjellige frukter med ulike bruksområder og smak. Sitronen oppleves ofte som litt søtere enn sin grønne fetter, som er hakket mer bitter på smak.
Det finnes selvsagt ingen regler for når man må bruke den ene eller den andre, men de to fruktene knyttes gjerne til ulike matkulturer. Lime brukes for eksempel ofte i mat fra Latin-Amerika, Mexico og Sørøst-Asia, mens sitron er typisk i mat fra Middelhavslandene.
Typiske retter med lime:
Guacamole
Ceviche
Pad Thai
Curry i kokosmelk
Key lime pai
Tips! Skvis litt limesaft over guacamolen for å forhindre at den blir brun.

Meksikansk ceviche med torsk
Typiske retter med sitron:
Pasta
Marokkanske gryter
Risotto
Hummus
Helstekt kylling
Tips! Vent med å ha i saften fra sitron eller lime til slutten av matlagingen. Da er det enklere å justere til du finner riktig balanse i smakene!

Squash- og sitronrisotto
Hva passer best til baking?

Både lime og sitron passer godt i kaker og desserter, selv om sødmen i sitronen gjør at den oftere brukes i søte oppskrifter. Hvis en oppskrift inneholder sitronsaft, kan du som oftest bytte til lime, men du trenger gjerne litt flere limefrukter for å få like mye presset saft.
Oppskrift på sitronterte
Skall, skall ikke?
Mye av smaken sitter i skallet, som inneholder oljer som gir en konsentrert smak og duft. I kaker og retter der du vil ha smaken av sitron eller lime, men ikke så mye syrlighet, kan du bruke revet skall i stedet for saften.
Når du skal bruke skallet, er det viktig å vaske frukten godt først, gjerne i varmt vann og såpe. Da får du fjernet alle rester av voks. Alternativt kan du bruke økologiske sitroner når man bruker skallet i matlagingen. Når du river skallet, bør du prøve å unngå å få med det hvite laget som har en bitter smak.
En boost i vintermørket
Du kan kjøpe lime og sitron i butikken hele året, men det er i den kalde årstiden at sitrusfruktene er på sitt aller beste. Det er kanskje nå vi trenger dem aller mest? Både lime og sitron inneholder masse antioksidanter og C-vitamin, som er med på å styrke immunforsvaret og forebygge en rekke sykdommer.
Sitrusfruktene har også en bakteriedrepende effekt som har blitt brukt i medisin i tusenvis av år, og i dag er det er fortsatt mange som sverger til sitronsaft når de føler seg pjusk og forkjølet. Det aller sunneste er nok uansett effekten de har på humøret!

Tips: En kopp med varmt vann med sitron og ingefær gir en sunn og oppkvikkende start på dagen!
Påskeappelsin med sjokolade
Er dette året for å innføre en ny påsketradisjon? Disse sjokoladeappelsinene er perfekte for påskebålet, og en sikker favoritt.

– Hver gang vi feirer noe, lager vi dette
Familien Bøe Hosen prøvebaker pavlova. Det skal jo bli perfekt.
Rydd plass til grønnsakene på grillen
Grilling er så mye mer enn store kjøttstykker og marinade.
Her er tipsene for deg som vil prøve grønt på grillen.