Har du prøvd ananassalsa?
Ananas egner seg godt til mange typer taco, og tilfører en frisk og søtlig smak. Hvis du steker eller griller ananasen først får du frem sødmen i frukten. Prøv den til kylling, fisk eller «pulled» lam.

Tips! Stek ananasbåter i en panne med litt honning for å få frem ekstra sødme.
Oppskrift på ananassalsa:
• 1 ananas, delt i biter og stekt gylne og myke i panne
• 1 grønn paprika, finhakket
• 0,5 rødløk, finhakket
• 2 ts flytende honning
• En liten håndfull hakket koriander
• Saften av en lime
• Salt og pepper
Bland alt sammen og smak til med limejuice, sukker og salt.
Frisk agurksalsa
Mange liker agurk i tacoen, og i denne friske salsaen får agurken selskap av paprika, chili og tomat. Denne salsaen passer til den klassiske «fredagstacoen», og er også kjempegod til grillmat eller i en bolle med salat.

Oppskrift på agurksalsa:
• 1 agurk, skrelt og hakket i biter ( fjern gjerne det myke i midten )
• 1 tomat, hakket
• ¼ grønn paprika, hakket
• 1 grønn chili (juster selv etter styrkepreferanse)
• 1 fedd finhakket hvitløk
• 1 ss limejuice
• 2 ss hakket koriander
• Salt
Bland alt sammen og smak til med salt og limejuice.
Spicy Coleslaw «California style»
Coleslaw er kanskje ikke en typisk gjest ved norske tacobord, men passer veldig godt i en fiske- eller reketaco, eller som en liten sidesalat. Den gir også digg krønsj til en sandwich eller i en vegetarburger.
Oppskrift på coleslaw:
• 0,5 rødkål, revet
• 0,5 ts salt
• Saften av en lime
• 2 ss yoghurt
• 1 gulrot, revet
• En liten håndfull hakket koriander
• 1 grønn chilipepper (juster selv etter styrkepreferanse)
• 1 fedd hvitløk, finhakket
• Kvernet pepper
Plasser kålen i en sil og masser inn saltet. La det stå i ca 15 minutter, og skvis ut mest mulig væske. Bland med resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Klassisk guacamole
For mange av oss blir det ikke taco uten en god guacamole og den blir selvsagt best om du lager den selv med godt modne avocadoer. Hvitløk og lime er et must, og du kan også eksperimentere med å tilsette litt tomat, finhakket rødløk, koriander og chilipepper.

Tips! Mos ingrediensene til guacamolen i en morter for en digg og litt «chunky» konsistens.
Oppskrift på guacamole:
• 2 modne avocadoer
• 1 lime
• 2 fedd hakket hvitløk
• 1 rød chili, hakket
Mos alle ingrediensene i en morter, eller med en gaffel i en skål. Smak til med salt og limejuice.
Syltet rødløk
Syrlig rødløk i eddik gir en ekstra piff til tacoen, og gjør seg også godt i burgere, salater og wraps. Det er utrolig enkelt å lage, og holder seg i en uke eller to på et glass i kjøleskapet. Her får du mye smak for lav innsats, og til en lav pris!
Tips! Lag en stor porsjon med syltet rødløk når du først er i gang.
Oppskrift på syltet rødløk:
• 2 rødløk, skjært i tynne skiver
• 0,5 dl eddik
• 1 dl sukker
• 1 dl vann
• 1 rød chili, renset for frø og finhakket
Bland eddik, vann, chili og sukker i en liten gryte og kok opp til sukkeret er oppløst. Hell løk og lake over på et glass og avkjøl.
«Pico de gallo»
Den klassiske meksikanske tomatsalaten er et must for mange tacoelskere, og passer til alle typer taco. Søte cherrytomater gjør seg veldig godt her, men du kan selvsagt bruke forskjellige tomater.
Det viktigste er å balansere smakene så salsaen blir passe frisk og spicy.

Tips! Strø litt sukker i salsaen for å få frem sødmen i tomatene.
Oppskrift på Pico de gallo:
• 0,5 løk, hakket
• 1 grønn chili, finhakket
• 1 ss koriander, finhakket
• Saften av en lime
• 4 store tomater, eller en pakke med cherrytomater, hakket
Bland alt sammen og smak til med salt, lime og sukker.
Løkssalsa med koriander
Denne er så enkel å lage at det knapt kan kalles en oppskrift; finhakk en gul løk og bland med en klype spisskumin, salt, limejuice og litt hakket koriander. Løksalsaen gir en frisk og syrlig smak til den klassiske fredagstacoen.
Oppskrift på løksalsa:
• 1 gul løk, finhakket
• Saften av en lime
• 1 ts spisskumin
• 3 ss hakket koriander
• Salt
Bland alt sammen og smak til med lime og salt.
Visste du at?
Chili kan gjøre deg i bedre humør! Siden chili er så sterkt svarer nemlig hjernen med å utløse endorfiner som gir oss økt gledesfølelse, og får oss til å slappe av.
God tacofredag!
Les også
Scroll videre for å lese oppskriftene!


Ananassalsa
1.
Legg en flat stein, pizzastein eller støpejernsplate i kanten av bålet til den er varm.
2.
Legg på noen kvaster rosmarin. Del appelsinene i to, og legg dem med snittflaten ned oppå urtene.
3.
La appelsinene steke til de er gode og varme. Rosmarinen og kantene på appelsinen kan godt være litt svidd.
4.
Mos fruktkjøttet lett med en skje før du strør over mariekjeks, sjokolade og litt frisk rosmarin.
5.
La appelsinene hvile mens sjokoladen smelter. Eventuelt kan du sette appelsinene på varmen igjen, med snittflaten opp slik at de får litt undervarme
6.
Spis med skje og kos deg gløgg!